hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

‘Osobno æu se pobrinuti da vam dijete doðe na sprovod! Doæi æu i slomit æu vam kièmu!’

29.08.2004.

ZADAR - Novinarki Slobodne Dalmacije u zadarskom dopisništvu Ladi Kalmeti predsjednik HDZ-a opæine Lovinac i èlan županijskog HDZ-a Lièko-senjske županije Damir Mašiæ zaprijetio je smræu u subotu u 10.57 sati. Mašiæ je nazvao novinarku Kalmetu na mobitel i prijetnju smræu uputio u dva navrata, smirenim, ali gnjevnim glasom.

- Nešto prije 11 sati bila sam u kuæi s kæerkom kada je zazvonio mobitel. Bio je to gospodin Damir Mašiæ, predsjednik HDZ-a u opæini Lovinac. Pitao me imam li djecu. Ništa ne sluteæi, rekla sam: ‘Da, imam dijete.’ Na to je on rekao: ‘Osobno æu se pobrinuti da vam dijete doðe na sprovod!’ Nisam znala što odgovoriti u tom trenutku jer me kao i svaku majku uzrujalo što je spomenuo dijete, a on je nastavio i rekao vrlo mirnim glasom: ‘Doæi æu do vas tijekom dana i slomit æu vam kièmu!’

Buduæi da sam bila u nevjerici zbog toga što sam èula na mobitel, pitala sam ga da mi ponovi to vezano uz sprovod jer nisam bila sigurno da sam dobro razumjela to što sam èula, a on je ponovio: ‘Da, dobro ste èuli, osobno æu se pobrinuti da vam dijete bude na vašemu sprovodu!’ Sve je to izrekao vrlo mirnim glasom, nije vikao, veæ je sabrano, ali s puno gnjeva, rekla bih i mržnje, to izrekao. Nakon toga poèeo je govoriti o tekstu u Slobodnoj Dalmaciji o dogaðajima u Sv. Roku u vezi s ploèom Mili Budaku koji sam napisala, meðutim, to nisam dobro slušala jer sam bila u šoku. Ne prekidajuæi vezu, isprièala sam poznaniku koji se tu zatekao što mi je upravo rekao Mašiæ.

Dok sam to govorila poznaniku, sve je nažalost èula i moja kæerka koja je poèela plakati i uplašeno vrištati da æe joj netko ubiti mamu. U tom sam trenutku gospodinu Mašiæu ljubazno rekla da ne mogu više razgovarati i da moram prekinuti vezu. Nakon prekida veze on je nazvao ponovno, meðutim, predložila sam da se èujemo poslije tijekom dana jer sam u tom trenutku bila previše uplašena i uzrujana i morala sam smiriti dijete - kazala je Lada Kalmata.

Nakon telefonskog razgovora novinarka je nazvala policiju jer je, kako tvrdi, prijetnje shvatila ozbiljno. Policija je potom došla u kuæu novinarke i napravila o èitavom sluèaju zapisnik. Inspektor je Kalmeti kazao da æe u vezi s prijetnjama kontaktirati s Policijskom upravom Lièko-senjske županije na èijem podruèju živi Damir Mašiæ.

U tekstu koji je taj dan objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, a koji je napisala novinarka Lada Kalmeta, predsjednik lovinaèkog HDZ-a Damir Mašiæ naveden je kao jedan od èlanova Crkvenog odbora lovinaèke župe koji je prije mjesec dana donio odluku o podizanju ploèe Mili Budaku u Sv. Roku.

Povratak

AKTUALNO