hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Brutalna intervencija splitske policije pred novinarima Slobodne Dalmacije

30.08.2004.

Policija je prvi put na vrata stana novinara Damira Petranoviæa pozvonila nešto prije ponoæi, nakon èega je Petranoviæ stišao glazbu, spustio rolete i pritvorio prozore, kako bi smanjio buku.

No, muzika je oèito i dalje bila preglasna, pišu Vladimir Urukalo i Linda Vukorepa, takoðer novinari Slobode Dalmacije, koji su i sami prisustvovali napadu policajaca, jer je oko 2 sata po noæi ponovo došla policija i to s tri marice i dva službena policijska auta.

"Drugi put, negdje oko 2 sata u noæi, èuo sam zvono, te sam odškrinuo vrata da vidim tko je to, kad ono pun hodnik policije. Na moj upit da se predstave i kažu što hoæe, jedan od njih viknuo je: "Šta tko smo, vodi ga", dok je drugi policajac viknuo: "Al ne vidiš tko smo? Èetnici." Na to su me njih trojica zgrabila i poèela gurati i vuæi prema stepeništu" - preprièava dogaðaj Damir Petranoviæ, kojeg su policajci odveli u policijski automobil, nakon èega su upali u stan tjerajuæi ljude van, te ih poèeli naguravati i tuæi.

Petranoviæ je priznao kako je glazba možda bila malo preglasna i nakon prve intervencije, ali smatra da to nije razlog da interventni policajci tuku njegove prijatelje i rodbinu.

Sestra vlasnika stana Vedrana Žižiæ dobila je dvije pljuske jer je tražila cipele, a njenog supruga je jedan interventni policajac zgrabio za vrat, te ga vukuæi prema vratima nekoliko puta gurnuo u zid.

Prema rijeèima novinara Slobodne Dalmacije "posebno je nabrijan" bio jedan mlaði interventni policajac koji je udario nekoliko prisutnih nogom i rukom. Petranoviæ je zajedno sa sestrom i njenim mužem podnio službenu prijavu zbog nekorektnog ponašanja policije.

Novinar Slobodne Dalmacije Vladimir Urukalo izjavio je za Index.hr kako je mislio da su dani policijskog terora i bahatosti završili sa Samoborom 1998. godine, te je dodao kako bez obzira na to što su bili malo preglasni interventna policija nije imala pravo neovlašteno upasti u stan, te se tako grubo ponijeti prema ljudima koji su bili u stanu.

Povratak

AKTUALNO