hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Taksistima su krivi novinari

03.09.2004.

»Mi taksisti smatramo kako su napisi u nekim medijima neumjesni i neobjektivni jer su pojedini novinari, koristeæi tešku ekonomsku situaciju u državi, pokušali sve probleme svaliti na leða taksista«, rekao je predsjednik Udruženja autotaksi prijevoznika grada Zagreba Juraj Žnidariæ na konferenciji za novinare koja se u èetvrtak održala u prostorijama Obrtnièke komore Zagreb.
Ivan Petko, predsjednik Obrtnièke komore Zagreb, okupljenim novinarima objasnio je da je konferencija sazvana zato što su »zadnjih nekoliko godina siva ekonomija i nelicencirani vozaèi, koji putnicima naplaæuju visoke cijene i ne izdaju raèune, naštetili ugledu licenciranih taksista«.
Rekao je da taksisti žele »pojasnili pravo stanje stvari u pogledu utvrðivanja cijene, tržišnog poslovanja taksi službe, neutemeljenih tvrdnji o monopolu, kao i o pokušajima da se destabilizira taksi-služba u gradu Zagrebu«.
Žnidariæ je ustvrdio kako »tvrdnja da Radio taksi Zagreb ima monopol, nema uporište jer djelatnost može obavljati bilo koji poduzetnik ako ispuni uvjete propisane zakonom, što dokazuje èinjenica da je u Zagrebu svake godine oko 50 novih taksi prijevoznika«.
Trenutno u Zagrebu posluje 1150 obrtnika. »Daljnje poveæanje broja vozila bilo bi na štetu graðana«, smatra Žnidariæ.
Na pitanje novinara jesu li cijene usluga taksista previsoke i hoæe li se smanjivati, Žnidariæ je odgovorio: »Naše su cijene potpuno kompatibilne cijenama svih roba i usluga u Republici Hrvatskoj, a spekulacije kako bi se smanjenom cijenom taksistima poveæao promet, èiste su floskule onih koji se ne voze taksijem!«. Novinarima nije mogao objasniti zašto od 60 vozaèa koji su samo ove godine prijavljeni Udruženju zbog neprofesionalnog poslovanja, niti jedan nije izgubio koncesiju. Nije, meðutim, zaboravio još jednom napomenuti kako su novinari svojim pisanjem ometali i njegov, i rad Udruženja.
Za bližu buduænost najavljen je projekt Taksi plus 970, koji æe stalnim korisnicima taksi usluga, invalidima, umirovljenicima i zainteresiranim poslovnim subjektima omoguæiti prijevoz uz niže cijene. »Tim projektom svi æe dobiti ono što trebaju. Korisnici æe dobiti jeftiniju uslugu, a taksisti æe dobiti moguænost da voze jeftinije i pri tome poslovno ne propadnu«, zakljuèio je Žnidariæ.
Mislav Nekiæ

Povratak

AKTUALNO