hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Televizijsko višestranaèje

08.09.2004.

Autor Milan IVKOŠIÆ
Eto, trebalo je proæi desetljeæe i pol da se naène još jedan monopol, da krene "višestranaèje" u pravu na neusporedivo najatraktivniji a možda i najkomercijalniji biznis na hrvatskim televizijama - pravo na prijenose utakmica hrvatske nogometne reprezentacije. Dvoboj Švedska - Hrvatska veèeras neæemo gledati na Hrvatskoj televiziji nego na RTL-u. Mogli bismo se malo šaliti pa reæi: kao i na osnivanju prvih stranaka, bit æe sveèano i na razini - utakmicu æe, uz RTL-ova profesionalca Brkiæa, komentirati "oporba" u liku Zvonimira Bobana i Roberta Jarnija. I u nastavku šale usporeðivati: kao što su mnogi bivši ili odlazeæi politièari na poèetku devedesetih sjedili i zgranuto gledali što se to zbiva u "njihovoj" socijalistièkoj Hrvatskoj, i veèeras æe ispred televizijskih ekrana sjediti brojno društvo HTV-ovih sportskih urednika, novinara i komentatora i zgranuto, prvi put u hrvatskoj televizijskoj povijesti, promatrati kako im "oporbena" konkurencija uzima dio vlasti u najparlamentarnijem sportu, reprezentativnom nogometu.

Pa bismo toj ozbiljnoj šali mogli dodati: tim prijenosom RTL ulazi u nogometni Hrvatski sabor, s tko zna kakvim ishodima buduæih parlamentarno-komercijalnih bitaka u hrvatskom televizijskom višestranaèju. Te šalu zakljuèiti: kao što je prije petnaest godina bilo prošlo vrijeme politièkog monopola Stipe Šuvara, Jure Biliæa, Josipa Vrhovca, Ive Latina, Anðelka Runjiæa, Ivice Raèana, Drage Domitroviæa, Ive Družiæa, Stanka Stojèeviæa..., danas na simbolièan i stvaran naèin poèinje istjecati vrijeme TV-nogometnog monopola Bože Sušeca, Borisa Mutiæa, Miæe Dušanoviæa, Drage Æosiæa, Brune Kovaèeviæa, Željka Vele...

Bit æe to nov doživljaj i za gledatelje u kojima se kao institucija bila okamenila navika da reprezentativni nogomet gledaju na samo jednoj instituciji - Hrvatskoj televiziji. Nekad Buljana, Šurjaka, Kranjèara, Bobana, Šukera, Æiru Blaževiæa... nismo mogli ni zamisliti bez te institucije, njezinih studija i komentatora. Veèeras poèinje "šok" selidbe vrhunskog nogometa u novi medijski stan, koji æe izazvati "šok" i u našim vlastitim stanovima u koje æe useliti televizijsko višestranaèje najnarodskijeg sporta.

Povratak

AKTUALNO