hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zastupnici zaprijetili da æe ukinuti TV pretplatu

09.09.2004.

 

Senzacionalizam
No, na sastanku su, navodno, izneseni prigovori na izvještavanje o radu parlamenta, pri èemu je posebno kritiziran senzacionalizam, ali i marginalizacija Sabora. Navodno je iznesen primjer kako je neprihvatljivo da npr. u posjet Hrvatskom saboru dolazi predsjednik nekog parlamenta, a HTV uopæe ne spominje da je bio u Saboru. Isto tako ne može se, navodno je prigovoreno, izvještavati s nekog skupa, a ne spominjati da je na njemu i šef parlamenta. Svojevrsnim senzacionalizmom ocijenjena je i najnovija prièa o fitness-centru u Saboru, pri èemu je istaknuto da je Vesna Pusiæ samo pitala je li tako nešto moguæe, a V. Šeks je to primio na znanje. O tome se na TV-u govori, ali ne i o velikom i važnom dnevnom redu i onome što èeka parlament. Navodno je spomenuta i serija komentara Branka Vukšiæa na Novoj TV, “koji ne prati parlamet, a ocjenjuje parlamentarce”. Navodno je prozvan i izvjestitelj Mislav Bago zbog izvještavanja s nekih sjednica.

Èulo se i upozorenje èelnicima HTV-a da je Sabor osnivaè televizije i da mu stoga može ukinuti pretplatu ili iznos podijeliti i ostalim televizijama. Formulacija je, navodno, da ako se HTV želi baviti žutilom i tako konkurirati drugima, neka postane stvarna komercijalna televizija.

Kritika na komentare
U parlamentarnim kuloarima veæ se èuje da je rijeè o pokušaju discipliniranja novinara. U cijeli taj kontekst dovoðenja u red novinara neki stavljaju prièe po kojima su u Predsjedništvu Sabora neki skloni tomu da se novinarima onemoguæi uzimanje izjava od zastupnika na hodniku, veæ samo kada se to dopusti.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks nije skrivao da je èelništvo Sabora imalo brojne prigovore na raèun HTV-a. Primijeæeno je, rekao je, da postoji manjak profesionalnosti u vredovanju parlamenta i njegovih èelnika, pogotovo u usporedbi s prezentacijom Vlade i predsjednika države.

– Ovo nije politièki pritisak na ureðivaèku politiku HTV-a, jer smo sliène razgovore imali i prije, pa i na inicijativu ravnatelja Galiæa i urednika informativnog programa Ronèeviæa, koji su se takoðer složili s tim da postoje odstupanja u prezentaciji rada Sabora – kaže Šeks.

 

Politièarima neke stvari nikako da postanu jasne

Parlament je donio Zakon o HRT-u pa ga se onda mora i pridržavati, a to znaèi da HTV-om kao javnom televizijom Sabor samo formalno upravlja dok stvarni nadzor ima Vijeæe HRT-a. To nekim ljudima nikako da postane jasno. Neki politièari oèito ne mogu shvatiti da Sabor ne može odreðivati na koji æe naèin funkcionirati javna televizija. Njezin program ne mogu i ne smiju ureðivati ni predsjednik države ni Vlade ni Sabora, kao ni politièke stranke - oštar je predsjednik HND-a Dragutin Luèiæ. (B. Ma.)

 

Bilo je propusta

Glavni ravnatelj HRT-a i urednik Informativnog programa HTV-a složili su se da je u naèinu praæenja rada Sabora bilo nekih propusta te da treba inzistirati na visokoj razini odgovornosti i profesionalnosti. Utoliko æe tražiti od Vijeæa HRT-a, koje je za to i zaduženo, da razmotri naèin na koji je HRT pratio Sabor i njegove dužnosnike. Ali iznad svega je važan zajednièki cilj - prevladavanje nepovjerenja i oèuvanje politièke neovisnosti te poslovne stabilnosti HRT-a. Tijekom razgovora Mirko Galiæ i Vladimir Ronèeviæ su istaknuli da je Sabor na HTV-u prisutniji nego i jedan drugi parlament u nekoj drugoj demokratskoj zemlji na svom nacionalnom TV programu - stoji u priopæenju HRT- a. (B. Ma.)

Povratak

AKTUALNO