hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Maèek: Šeksov istup je poziv na jednaka mjerila za sve

09.09.2004.

»HDZ nikad nije bio niti æe biti za to da se politika miješa u ureðivanje bilo kojeg medija«, naglasio je Maèek te dodao da je sloboda medija u temeljima demokracije. »Mediji to ne smiju zlorabiti, nego moraju biti maksimalno otvoreni svim politièkim idejama bez favoriziranja bilo koje stranke ili pojedinca«, zakljuèio je Maèek.
Naime, Vladimir Šeks je, gostujuæi na OTV-u u emisiji »Dva u devet«, oštro napao HTV, kazavši da treba promijeniti Zakon o HRT-u i »ideološki obojeno vodstvo«. Šeks je optužio urednike HTV-a da ga cenzuriraju i šikaniraju kao šefa parlamenta te dodao da »brojni graðani ukazuju na neobjektivnu i neprofesionalnu ureðivaèku politiku HTV-a.
Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galiæ taj je istup ocijenio kao pritisak na javnu televiziju te dodao da nije uobièajeno da se takvi komentari iznose na konkurentskoj televiziji. Galiæ je »uputio« Šeksa da se obrati Programskom vijeæu HRT-a, koje može smijeniti èelne ljude javne televizije i po postojeæem Zakonu o HRT-u. Èlan Predsjedništva HSS-sa Luka Roiæ, koji je kao bivši èlan saborskog Odbora za informatizaciju i medije sudjelovao u kreiranju Zakona o HRT-u, kaže da je svako uplitanje politike u rad medija štetno. Ipak, nastavlja Roiæ, politièar se može kritièki osvrnuti na rad medija, ali pritisak je nedopustiv. On smatra da ne treba mijenjati zakon, jer se to uèinilo veæ više puta, nego ga treba samo poštovati. »Programskom vijeæu HRT-a mogu se uputiti sve primjedbe«, zakljuèuje Roiæ.
»Šeksova ocjena je preoštra, a politièari su uvijek nezadovoljni svojim tretmanom na televiziji«, smatra predsjednik HSP-a Anto Ðapiæ.
Anuška Fjoroviæ

Povratak

AKTUALNO