hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Strava u školi ’Veèernjeg lista’

13.09.2004.

Prošle je srijede Veèernjak tiskao jednu od nadramatiènijih svojih naslovnica: Djeci glavom lupali o zid, glasio je doslovno udarni naslov. A pokraj njega - "Optužbe roditelja: djeca morala crtati kukaste križeve; U treæem razredu još nisu znala èitati i pisati." A iznad fotografije koja želi sugerirati skrupuloznost Veèernjakova odnosa prema temi (djeèja su lica neprepoznatljiva) crno na bijelom stoji "Strava u Waldorfskoj školi u Zagrebu". Na dnu informacija: "Ministar Primorac zatražio hitnu istragu, a u školi tvrde da je sve izmišljeno". Ni na strani 3. naslov nije dosadan: "Djeca se zbog traume iz škole bude vrišteæi".
Dakle, ne samo da naš najtiražniji dnevnik i najmonstruoznije optužbe prije svake ozbiljnije provjere uzima zdravo za gotovo, nego hrvatske graðane otvoreno huška na ’waldorfsku sektu’. Sva ta sotonistièka rabota - lupanje u zid glavama djece, crtanje kukastih križeva, držanje desetogodišnjaka u ropstvu neznanja - dolazi odatle što je rijeè o ’valdorfskoj školi’! Argument? Evo što je novinarki Veèernjaka prilièno uzrujano isprièala jedna baka’: "Umjesto da djecu uèe, oni zapravo meðu njima regrutiraju svoje nove sljedbenike. Prvi put smo naišli na takvu sektu koja èini teror nad otpadnicima..."
Kod ’joge u svakodnevnom životu’ sve je bilo jasno kao dan: raèanovska koalicija državnim novcem financira protukatolièku sektu iza leða neupuæenih roditelja! Ali ovo je privatna škola koja otvoreno nosi ime najpoznatije alternativne pedagogije na svijetu - valdorfske: roditelji za svoj novac svoju djecu sami povjeriše ’valdorfskoj sekti’. Pa ako tamo netko odista mlati neèijom glavom o zid, je li to zato što je valdorfska škola u službi sotone? Ili je neèastivi nakon tolikih nastavnika u ’normalnim’ školama šæepao i nekog alternativnog jadnika? Ili bi trebalo pitati nešto treæe: koliko je trebalo lupati o zid glavama novinara i urednika da bi oni mogli ovako pisati?

Povratak

AKTUALNO