hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Domagoj margetiæ tvrdi da je bio pritvoren zbog lažnih optužbi

13.09.2004.

Margetiæ smatra da je navodna hajka na njega, ali i njegove suradnike koji su s njim otišli iz Hrvatskog slova, pokrenuta zbog kritièkih tekstova tog tjednika o predsjedniku Mesiæu.

"Predsjednik Republike poslužio se svim polugama politièke, obavještajne, financijske, pravosudne i policijske moæi kako bi se obraèunao s nepodobnim i kritièkim novinarom", kazao je Margetiæ na konferenciji za novinare.

Iznoseæi kronologiju svog petodnevnog boravka u pritvoru, rekao je da je u zagrebaèki Okružni zatvor doveden 1. rujna nakon 12-satnog policijskog saslušanja, na kojem je, kako tvrdi, ispitivan iskljuèivo o Hrvatskom slovu, ureðivaèkoj politici, kritièkim tekstovima protiv Mesiæa i izvorima svojih informacija.

Dodao je da je tek nakon dovoðenja u pritvor saznao da ga terete za nepravilnosti u pretvorbi te da je veæ dva dana kasnije u zatvor došlo rješenje suda iz Jastrebarskog da ga se odmah oslobodi. No, zatim mu je, kako kaže, uruèeno novo rješenje o zadržavanju u pritvoru zbog tužbe za klevetu koju je protiv njega 1993. pokrenuo Dobroslav Paraga.

Tvrdi da je u vrijeme dok je bio u pritvoru policija neovlašteno pretražila prostorije Udruženja novinara Republike Hrvatske, èiji je predsjednik, te njegov stan, iz kojeg su mu navodno otuðili tri tisuæe eura, CD-ove i adresare. Potom su, kaže, uslijedile telefonske prijetnje njegovim suradnicima i obitelji, a sve kako bi ga se, smatra on, udaljilo od novinarstva i istupa u javnosti.

Najavio je da æe zbog svega podnijeti niz tužbi kojima želi dobiti sudsku zadovoljštinu zbog navodnog nezakonitog zatvaranja, pretrpljene štete i klevete.

Nakon Margetiæevog uhiæenja policija je izvijestila da je pritvoren temeljem tjeralice Opæinskog suda u Jastrebarskom. Sredinom prošlog tjedna Margetiæ je još jednom spomenut u stupcima crne kronike. Policija je tada rekla da je protiv njega provela kriminalistièku obradu zbog osnovane sumnje da je iz prostorija Hrvatske kulturne zaklade (HKZ), izdavaèa Hrvatskog slova, odnio svu raèunalnu opremu i ureðaje potrebne za izdavanje lista.

Margetiæ je danas to i potvrdio, rekavši da je rijeè o njegovoj opremi, s èime je navodno upoznata i policija.

HKZ je nakon nestanka opreme 30. kolovoza smijenio Margetiæa s mjesta glavnog urednika Hrvatskog slova, a on je istoga dana ustvrdio da je uredništvo izloženo politièkim pritiscima te da HKZ, pod pritiscima iz Ministarstva kulture, nastoji provesti politièko kadroviranje.

Povratak

AKTUALNO