hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Meðusobna podrška "demokratskih smaga"

27.09.2004.

U sliènim priopæenjima obiju stranaka navodi se i da æe u drugom izbornom krugu za gradonaèelnike i predsjednike opæina (3. listopada) meðusobno podržavati iskljuèivo »demokratske kandidate«. Takoðer, dužnosti u lokalnoj samoupravi trebale bi biti rasporeðene srazmjerno snazi odbornièkih grupa. Ovakav sporazum postigli su izravno Tadiæ i Koštunica.
    Politièki analitièari, meðutim, procjenjuju kako osnovne teme razgovora izmeðu srbijanskog predsjednika i republièkog premijera nisu samo postizborne koalicije, veæ ponajprije eventualna rekonstrukcija manjinske vlade ili raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, kao i skoro donošenje novog ustava Srbije, na èemu inzistira Koštunica. Takve se pretpostavke temelje na moguænosti da ubuduæe Koštunièin kabinet izvana ili iznutra podrže demokrate umjesto socijalista, kao dosad. Ovime su, ujedno, prekinute i spekulacije o koaliranju DSS-a sa Srpskom radikalnom strankom na lokalnoj razini.
    Što se tièe velikog uspjeha radikala u Vojvodini, predsjednik Srbije i lider DS-a Boris Tadiæ ocijenio je kako bi njihov rezultat bio znatno slabiji da nije bilo politièke napetosti izazivanjem incidenata kojima su ugrožavana prava nacionalnih manjina. U povodu najave predsjednika Saveza vojvoðanskih Maðara Jožefa Kase da æe preispitati strateški sporazum te stranke sa DS-om, Tadiæ je konstatirao da je svatko odgovoran za svoju politiku te može razmotriti politièki dogovor. »Pitanje Vojvodine je od suštinskog znaèenja za Srbiju, ali i za regionalnu stabilnost i sigurnost, imajuæi u vidu odnos prema manjinama, odnosno etnièkim zajednicama. Nezavisno od toga hoæe li moj politièki partner Jožef Kasa ostati u savezu sa DS-om, mi æemo nastaviti tu politiku«, zakljuèio je lider DS-a.

B. OPRIJAN ILIÆ

Povratak

AKTUALNO