hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Slovenski novinari nisu pratili izbore zbog opæeg štrajka

04.10.2004.

Buduæi da su pravila štrajkaškog odbora poštovali i novinari nacionalne radiotelevizijske kuæe RTV Slovenije, izbori su protekli u medijskoj šutnji. Tijekom dana njihov je program bio ispunjen glazbom, a redovite informativne emisije bile su svedene na obavijest o štrajku, vremensku prognozu i informacije o stanju u prometu.

Toèno u ponoæ štrajkati su poèeli urednici i novinari Slovenske tiskovne agencije (STS) obavijestivši svoje korisnike da tijekom štrajka neæe nuditi novinarske sadržaje agencijskoga servisa. Poštujuæi štrajkaški pravilnik, STA je objavljivala samo informacije o vremenu, stanju u prometu, uz napomenu da æe štrajk potrajati sve do ispunjenja štrajkaških zahtjeva novinarskoga sindikata.

Slovenski novinari od Udruge za tisak i medije Gospodarske komore Slovenije traže samo da poènu pregovarati o obnovi postojeæeg profesionalnog kolektivnog ugovora za novinare u Sloveniji.

Predsjednik Novinarskog sindikata Iztok Juranèiè objašnjava da je u Sloveniji zaposleno 1480 novinara, a uz njih je oko 200 "slobodnjaka". Gotovo treæina novinara (oko 500) radi za poslodavce koji slabo plaæaju i ne mogu poštovati ni postojeæe standarde kolektivnog ugovora, objašnjava Juranèiè i dodaje da se ti novinari boje uèlaniti u novinarski sindikat.

Opæi štrajk slovenskih novinara nije dobio potporu komercijalne televizijske postaje POP-TV, koja je u stranom vlasništvu i èiji novinari tvrde da su svojom voljom donijeli odluku da u štrajku ne sudjeluju. Kamere POP-TV-a juèer su pratile dogaðaje povezane uz parlamentarne izbore i bile ukljuèene u izbornom središtu za novinare. Medijske su kuæe za praæenje juèerašnjih izbora akreditirale 251 novinara, meðu kojima je 40 novinara bilo iz inozemstva.

Povratak

AKTUALNO