hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

I HTV u haaškom vrtlogu

13.10.2004.

Program je poèeo predstavljanjem sudionika, no umjesto Vesne Škare Ožbolt i Bajiæa prikazane su - prazne fotelje. O tome zašto su prazne Ladišiæ je rekao da ministrica i tužitelj nisu htjeli sudjelovati u emisiji s obzirom na ostale goste. Koga? Jozu Radoša, ministra obrane od 2000. do 2002. i Luku Mišetiæa, branitelja haaškog bjegunca Antu Gotovinu.
Skandal je poèeo u televizijskom predvorju, gdje su umjesto Cvrtile bili Mišetiæ i njegov odvjetnièki partner Marin Ivanoviæ. Što su radili tamo, kad se zna da oni i nisu Gotovinini odvjetnici, jer Gotovina nije stranka u postupku, nego bjegunac pred haaškom optužnicom, pa prema tome ni njegovi branitelji nisu sudionici postupka.
Kako je baš u ponedjeljak glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte »pošpotala« Hrvatsku zbog Gotovine, razumljivo je da ministrica i glavni državni odvjetnik ne mogu u tv emisiji biti izjednaèeni s braniteljem koji to nije jer mu branjenik nije dostupan sudu.
Ovako kako je posloženo ispada da su Vesna Škare Ožbolt i Bajiæ »pobjegli« pred »argumentima« Mišetiæevih odvjetnika. Da nije ispalo tako kako jest i da su se ministrica i tužitelj pojavili u emisiji, Carla del Ponte bi lako mogla ustvrditi da - bez obzira na svoje politikantstvo iskazano pred europskim Ministarskim vijeæem - eto, Hrvati i Gotovinina odvjetnika smatraju sugovornikom na temu Gotovine, makar, po osnovi tog optuženika ne mogu doæi ni do praga tribunala.
Kakav je to profesionalni, pa i politièki gaf Hrvatske televizije? Velik i s posljedicama koje se tek trebaju doznati s obzirom na to da je Mišetiæ dobio priliku govoriti što god mu padne na pamet, a uglavnom na raèun institucija države - od Vlade do predsjednika Republike. Kako je moguæe da državna televizija tako opere državna tijela u procesu zbog kojeg se klimaju koljena pregovaraèih timova te iste države u njezinim europskim ambicijama?

Vlado Rajiæ

Povratak

AKTUALNO