hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zbog krivog Milijunaša - dva otkaza i tri opomene

28.10.2004.

Kako je i obeæao glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galiæ, u svega nekoliko dana provedena je i okonèana istraga u vezi sluèaja Milijunaš, kada je greškom ili nemarom djelatnika na televiziji proteklog èetvrtka (21. listopada) emitirana kriva kaseta tog kviza, a koju ni nakon 15 minuta u eteru nitko nije prekinuo. Tada je odjednom i bez objašnjenja ubaèena kaseta s emisijom Brisani prostor Gorana Miliæa, a koja je trebala iæi kasnije te veèeri.
Galiæ, kao i osobe koje je zadužio da u najkraæem moguæem roku ispitaju sluèaj, brzo su pronašli, kako na HTV-u tvrde, neposredne krivce, pa je istraga rezultirala s dva izvanredna otkaza te tri opomene pred otkaz djelatnicima koji su bili direktno ukljuèeni u proces emitiranja programa u to vrijeme. Otkaze su dobili voditelj emitiranja iz programske službe televizije te njegov asistent. Opomene su zaradili realizator u radnoj jedinici produkcije, koordinator proizvodnje i emitiranja te tehnièar asistent. No ostaje još otvoreno pitanje da li æe netko biti kažnjen po zapovjednoj liniji, jer nije utvrðivana odgovornost pojedinih šefova na televiziji. Kako smo doznali, Galiæ je sa svojim poslom završio, tj. pravna služba je po njegovu nalogu provela i završila istragu, a sada je još na potezu Marija Nemèiæ, ravnateljica HTV-a, koja bi trebala utvrditi u kolikoj su mjeri odgovorni nadreðeni, tj. šefovi osobama koje su dobile otkaz ili opomenu.
Televizija je promptno reagirala s istragom i kažnjavanjem, a što prije nije bio tako èest sluèaj kada su se dogaðali incidenti na televiziji, jer je kviz Tko želi biti milijunaš trenutaèno najisplativiji televizijski projekt, a kojim televizija ubire milijune kuna od marketinga te je glavni adut u borbi s drugim televizijama. Galiæu i vodstvu televizije je prekipjelo takoðer iz još jednog razloga. Naime, televizija je veæ imala problema sa spomenutim kvizom i to takoðer tehnièke prirode.
"S velikim žaljenjem moramo Vas obavijestiti da, iz razloga više sile tehnièke naravi, neæemo biti u moguænosti emitirati emisiju kviza Tko želi biti milijunaš, u kojoj ste vi uspješno sudjelovali i osvojili odreðeni iznos. Buduæi da zbog licencnih pravila nismo u moguænosti organizirati rekonstrukciju emisije u kojoj ste sudjelovali, obavještavamo Vas da æete osvojeni iznos dobiti u propisanom roku na svoj žiroraèun, što ujedno znaèi da ste svoju moguænost za aktivno sudjelovanje u našem kvizu iscrpili, te ne možete ponovno nastupiti", ispriku tog sadržaja, naime, nekolicini je natjecatelja krajem rujna poslao Mario Sedmak, urednik redakcije kontakt programa televizije, ali nije naveo konkretan razlog zbog èega se pojedine emisije neæe emitirati. No, sporne emisije se nisu mogle emitirati jer je i tada problem opet bio u kasetama.
Ovaj put se nije radilo o krivoj kaseti, nego o kasetama koje su bile ošteæene, pa su bile praktièki bezvrijedne za televizijsko emitiranje.
Kako nam govori natjecatelj iz Šibenika, koji je na kuænu adresu dobio navedenu ispriku, televizija je uredno podmirila novèane obveze te mu je nagrada uplaæena, ali istièe kako mu je ipak žao što kviz nije emitiran na televiziji.

 

Povratak

AKTUALNO