hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Malo sam šašava za svoje godine!

05.11.2004.

- "Forum" je bio kontakt politièki show kao što je i "Otvoreno", ali je razlika u tome što je sad u studiju uz goste, kojih je manje, prisutna i publika, što znaèi manje komornu atmosferu i više kontakata. I ja se kao urednik i voditelj u "Otvorenom" osjeæam posve novom i svježom, jer publika mijenja i mene kao voditelja, ali i moje sugovornike.

 Ne bi li HTV ipak trebao njegovati i dugovjeènima èiniti svoje dobre projekte?
- Slažem se, no ne znam zašto je tome tako. Jedino ako nije odluèeno da sad "Otvoreno" traje barem 10 godina. "Forum" je, priznajem, naziv koji bi dobro odgovarao i sadašnjoj emisiji.

 Jeste li zapravo koncepcije "Foruma" i "Otvorenog" uopæe osmišljavali Tihomir Ladišiæ i vi, ili su to uèinili drugi, a onda vama naredili da ih ureðujete i vodite?
- "Otvoreno" je, prema predlošku talijanske emisije "Porta a porta", osmislila Marija Nemèiæ. Ladišiæ i ja smo njezinu ideju prihvatili i postavili je. Marija je donijela odliènu odluku jer smo time oživjeli kasni noæni termin.

 Nije li ipak prekasan?
- Da. To smo i sami ustanovili, pa smo se s Marijom i Mirkom Galiæem veæ dogovorili da emisija uskoro kreæe oko 22.30, jer šteta je da sav taj trud cijele naše ekipe, gostiju i publike zbog kasnog emitiranja vidi malo ljudi.

 Jeste li umorni kad radite èetvrti dan zaredom?
- Svaki put dajem sto posto. Ne kažem da uvijek bude uspješno, da ne griješim, ali svakoj se temi kompletno predajem.

 Onda vam je forumaški dvotjedni ritam bio spor?
- Užasno! I zato sam sad ovako živnula.

 Jedini ste voditelj bez papira ispred sebe.
- Da. Sve imam u glavi. Da nije tako, ne bi mi pomogli ni silni papiri. Dogaða se da neki kolege koji se tako papirnato pripreme više misle o tome što su na te papire zapisali nego da pažljivo slušaju goste.

 U našoj nedavnoj anekti èitatelji su boljim voditeljem "Otvorenog", doduše tijesno, proglasili Tihomira Ladišiæa. Mislite li da je to zato što vas publika možda još uvijek povezuje uz HDZ?
- Razne ankete, razni rezultati. Dosta radim s anekatama i znam kako one nekada govore, a nekada ne govore prave stvari. Tihomir je isto odlièan voditelj i autor, ali i podaci o mojoj gledanosti su izvrsni. Mogla bih èak reæi da su u prvim tjednima bili i bolji od Tihomirovih. Dalje, i on i ja smo u poslu pokazali profesionalnost, ali kao i svi, i mi imamo pravo na svoja politièka mišljenja. Imam stav oko svega u životu pa tako onda to ne skrivam ni u svojim emisijama.

 Zamislimo ovako: danas bi u emisiji u vrlo negativnom kontekstu morali spomenuti jednog politièara kojeg veæ sutra namjeravate pozvati kao gosta u studio. Što æete napraviti? Hoæete li ga danas dobro oprati pa makar vam sutra zbog toga odbio doæi, ili æe te...?
- E, tu bih malo taktizirala èisto zato da mogu raditi, ali ako je netko za nešto odgovoran, taj æe kad-tad doæi na red. Neæu ga zaobiæi. Vrijeme rata, kojekakvih obzira i autocenzure je iza nas.
Evo, u nedavnoj emisiji "U potrazi za pravdom" šokantan je bio podatak da èak 85 posto ljudi ne bi reagiralo i prijavilo odreðene nepravilnosti. Oni ne bi bili zvizdaèi.

Biste li vi da uoèite kako se neka velika nepravilnost na HTV-u pokušava zataškati - zazviždali?

- Zviždala sam ja dosta i zbog toga dobivala po glavi, ali zviždali su i na mene. To je dio našeg posla. Poznata sam po tome da baš nisam šutljiva.

Hoæete li se ikada ponovno kandidirali za direktoricu programa?

- Nikad!

A za glavnog ravnatelja?

- Eeee, o tome æemo razmisliti!

Znaèi, novac vas više zanima?

- Apsolutno! Novac i pitanje manevarskog prostora da možete samostalno donositi odluke. Kad se veæ muèite da barem znate zašto se muèite.

Ali, dobro znamo da su te dvije vodeæe HRT-ove funkcije neizbježno povezane s politikom.

- Istina! Ali politika sve manje može utjecati na program, jer postoje razni osiguraèi: Vijeæe HRT-a, novinarsko društvo...

Jaèa li onda više pritisak velikih korporacija na HTV nego politièara?

- Apsolutno! I mislim da æe nam to biti najveæi problem. I sama sam nedavno doživjela da nas je zbog pozvanog gosta jedna velika kompanija ucjenjivala time da se neæe oglašavati na HTV-u. No, ja sam odabranog gosta ipak pustila. Riskirala sam, iako mi nije bilo svejedno.

Zašto u toj situciji niste bili zviždaè? Zašto u emisiji niste rekli tko vas je i kako ucjenjivao?

- U toj prilici nisam htjela biti takve vrste zviždaè. Pokušala sam biti pragmatièna i praktièna. Nisam htjela naškoditi svojoj kuæi. No ako se to bude nastavljalo, onda æemo s time izaæi u javnost.

Odjevate se upadljivije od ostalih kolegica pa gledatelji dulje razgledavaju vašu odjeæu, nakit...

- Možda je to zato što sam za svoje godine malo šašava pa si dopustim eksperimentiranja odjeæom. Moja je teza kako je dobro da se o svemu prièa, pa i o neèijem odjevanju. Najgore je kad publiku ostavite ravnodušnom u svakom pogledu, pa oni promijene program.

Povratak

AKTUALNO