hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

»Big Brother« na programu iza 22 sata?

11.11.2004.


ZAGREB – Vijeæe za elektronièke medije danas bi trebalo donijeti odluku o RTL-ovom »Big Brotheru«, no prema našim informacijama ona neæe biti drastièna, kako su neki mediji najavljivali, veæ bi se moglo narediti toj televiziji da svoju popularnu emisiju pomakne na iza 22 sata.
    Naime, djeèja pravobraniteljica Ljubica Matijeviæ-Vrsaljko zatražila je od Vijeæa da reagira smatrajuæi da »Big Brotherom« RTL krši èlanak 15. Zakona o elektronièkim medijima koji ne dopušta objavljivanje priloga nemoralnog i pornografskog sadržaja, koji vrijeðaju dostojanstvo èovjeka, te poticanje na uporabu duhanskih proizvoda i alkohola.
    Iako Vijeæe neæe pribjeæi drastiènoj mjeri ukidanja koncesije, prema našim informacijama najvjerojatnije æe narediti RTL-u da »Big Brothera« emitira u kasnijem terminu, najvjerojatnije nakon 22 sata. Ma što Vijeæe danas odluèilo neæe se raditi o preporuci koje bi se RTL pridržavao ukoliko želi, veæ o naredbi koja æe se morati izvršiti odmah.
    Na RTL-u, meðutim, nisu previše zabrinuti jer smatraju da zakone nisu povrijedili. Oni su prije tjedan dana sudjelovali na sjednici Vijeæa i dva sata su odgovarali na pitanja te smatraju da su dobro obranili svoja stajališta.
    Odluka Vijeæa, kakva god bila, sasvim sigurno æe odrediti sve buduæe takve sluèajeve. Tako æe se televizije moæi pozdraviti sa golim grudima ili snimkama iz nudistièkih kampova u ljetnim »Dnevnicima« kojima se, primjerice, ilustrirala uspješna turistièka sezona. Osim toga, pažljivije æe se morati birati filmovi koji æe se prikazivati u veèernjim terminima. A o internetu, za kojeg je takoðer zaduženo Vijeæe, da i ne govorimo.

S.VEJNOVIÆ

Povratak

AKTUALNO