hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Promijeniti pravila televizijskog praæenja izborne kampanje

16.11.2004.

Istraživanje Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) objavljeno u knjizi »Izbori u medijima - Hrvatska 2003« pokazalo je nepristranost izvještavanja u predizbornoj kampanji 2003. godine, reèeno je na konferenciji za novinare Vijeæa za medije HHO-a u ponedjeljak. Predsjednik Vijeæa Božidar Novak kazao je da je u knjizi izreèen velik kompliment medijima. Vijeæe se zalaže za promjenu odredbi izbornih zakona kojima se zadire u urednièku autonomiju elektronièkih medija, posebice HRT-a.
Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski naveo je da izbore odreðuje stari zakon koji zna samo za javnu televiziju i onemoguæava autonomiju uredništva i pluralizam. »Televizijska ravnopravnost kandidata imala je smisla samo prije izbora 1990. godine, a na izborima 2003. zbog toga su ošteæeni svi koji imaju relevantnu poziciju«, smatra Puhovski. Naveo je da HTV, u sluèaju da ne postupa po propisima koji reguliraju ravnopravno praæenje kandidata, ne bi mogao biti kažnjen jer zakonom nije predviðena kazna.
Najavio da æe HHO podržati medije koji po nekom jasnom kriteriju odluèe više prostora dati kandidatima koji, primjerice, prednjaèe u predizbornim anketama. Napomenuo je da æe podržati te medije, a ne kandidate.
Podsjetio je da je zbog propisa HRT tijekom prošlojesenske kampanje bio prisiljen proizvoditi program u kojem su svi kandidati, bez obzira na relevantnost, bili jednako tretirani, a takav je program gledalo samo oko jedan posto gledatelja.
Novak je upozorio da još postoje zakonske odredbe koje negativno utjeèu na novinarsku samostalnost. Zauzeo se za oèuvanje digniteta predsjednièke kampanje i jasniju regulaciju položaja medija u privatnom vlasništvu, posebice za oèuvanje barijere izmeðu novinarstva i marketinga. Tendenciju da se onima koji teško dolaze do medija da prostor ocijenio je pozitivnom, ali je upozorio da su moguæe manipulacije anketama.
Glasnogovornik Vijeæa Geza Stantiæ kazao je da je HRT praktièno bio paraliziran u obavljanju svoje funkcije za vrijeme prošlogodišnje kampanje, te najavio da æe ustrajati na promjeni propisa ne bi li mediji mogli funkcionirati sukladno standardima zemalja zrele demokracije.
Istraživanje i izradu studije financijski je pomogla Misija OESS-a u Hrvatskoj

Tihomir Ponoš

Povratak

AKTUALNO