hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Gazivoda: POA prekršila ustavna prava Helene Puljiz

19.11.2004.

"Izdvojeno

Prilikom odluèivanja o zakljuècima u sluèaju Helene Puljiz nije samo Odbor za nacionalnu sigurnost bio podijeljen, veæ i Vijeæe za civilni nadzor sigurnosnih službi. Tin Gazivoda nam nije mogao komentirati zašto je odluèio napisati izdvojeno mišljenje, ali smo dobili cijeli njegov sadržaj.
- U posljednjem zakljuèku smatram da je toèno ukazano na èinjenicu da Vijeæe nije bilo u moguænosti utvrditi jesu li istiniti navodi Helene Puljiz ili djelatnika POA-e. Meðutim, takoðer smatram da se Vijeæe u izricanju ovog zakljuèka moralo pozvati na èlanak 9. Odluke o Vijeæu za nadzor sigurnosnih službi jer je utvrðeno da postoji opravdana sumnja da je došlo do bezrazložnog kršenja Ustavom zajamèenih ljudskih prava i temeljnih sloboda, stoji u izdvojenom mišljenju Tina Gazivode.
Razlika izmeðu Gazivodina mišljenja i zakljuèka Vijeæa oèituje se u samo jednoj rijeèi. Vijeæe je, naime, donijelo zakljuèak prema kojemu u sluèaju Helene Puljiz »postoji sumnja da je došlo do bezrazložnog kršenja Ustavom zajamèenih ljudskih prava i sloboda«, dok je u Gazivodinu izdvojenom mišljenju ta sumnja »opravdana«.

S. Ab.

Povratak

AKTUALNO