hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sluèaj Puljiz pred OESS-om i EU

20.11.2004.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Luèiæ juèer je našem listu izjavio kako æe iduæeg tjedna o sluèaju Helene Puljiz izvijestiti OESS, predstavnike Europske unije u Hrvatskoj, veleposlanstvo SAD-a i niz meðunarodnih novinarskih organizacija.
    – OESS i veleposlanstvo Sjedinjenih Amerièkih Država veæ su se raspitivali kod nas o sluèaju Helene Puljiz, kao i amerièka udruga za zaštitu novinara. Iduæeg tjedna æemo o sluèaju Helene Puljiz izvijestiti OESS, veleposlanstvo SAD-a, predstavnike Europske unije, kao i Meðunarodnu novinarsku organizaciju (IFJ) i Europsku novinarsku organizaciju (EFJ), rekao je Luèiæ.
    Predsjednik HND-a osvrnuo se i na posljednje izjave glasnogovornika Vlade Ratka Maèeka, koji je za Vjesnik izjavio kako se premijer Ivo Sanader nije oèitovao o sluèaju Helene Puljiz, jer nije prekršen zakon, te da oporba, koja je stala iza predsjednika Mesiæa, stoji iza afere s novinarkom.
    – Pokušaji da se cijeli sluèaj svede na politièki obraèun pozicije i opozicije uopæe nas ne zanimaju. Od svih predsjednièkih kandidata, a posebno žena, tražit æemo da se oèituju o sluèaju Puljiz, a mogu reæi da æemo zatražiti i da o tom sluèaju raspravljaju i saborski odbori za zakonodavstvo, odnosno za ljudska prava. Minimum koji æemo tražiti je isprika Heleni Puljiz za ono što joj se dogodilo. Moguæe je da se utvrdi kako je postupanje prema Heleni Puljiz bilo zakonito, jer se zakonske odredbe, ako politika tako želi, mogu rastegnuti, ali tražiæemo barem ispriku, rekao je Luèiæ.

S. Ab.

Povratak

AKTUALNO