hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Perspektiva lokalnog novinarstva u medijima u vlasništvu novinara

28.11.2004.

"Neovisni

OPATIJA -

Oko 70 posto lokalnih medija u ovom je trenutku u djelomiènom ili potpunom vlasništvu lokalne samouprave, a ovisno o visini njenog vlasnièkog udjela može se odrediti i utjecaj aktualne politièke opcije na ekonomski položaj lokalnih javnih glasila, time i na programsku, izdavaèku i ureðivaèku politiku.
Hrvatska udruga radija i novina predlaže dopunu Zakona o elektroniènim medijima gdje treba ugraditi odredbu kojom se iskljuèuje moguænost da i dalje jedinice lokalne samouprave budu vlasnici ili suvlasnici lokalnih elektronièkih medija. Vlasnièki bi udjeli jedinica lokalne samouprave trebali biti predani zaposlenim radnicima uz cijenu od jedne kune. Za to predlažemo rok od dvije do èetiri godine, rekao je Branko Ostrièki, predsjednik Hrvatske udruge radija i novina, na juèerašnjim Danima hrvatskog novinarstva u Opatiji gdje se raspravljalo na temu »Lokalni mediji i lokalna vlast«.
Navevši niz primjera s terena najveæu podršku dobila je novinarka Novog lista Ira Cupaæ Markoviæ, dopisnica s Cresa i Lošinja. Govorila je o sluèaju kada je gradonaèelnik grada Cresa 2001. godine donio pravilo prema kojem se novinaru može uskratiti odobrenje za prisustvovanje sjednicama poglavarstva ili kada joj je predsjednik creskog Gradskog vijeæa, nezadovoljan naèinom izvještavanja, na sjednici izrekao stegovnu mjeru opomene.
- Hrvatsko novinarsko društvo u ovakvim sluèajevima mora reagirati da novinar u sukobu s lokalnim vlastima ne ostane sam, zakljuèila je Cupaæ Markoviæ.
O problemima rada u dopisništvima govorila je Ivanèica Celevska, dopisnica Slobodne Dalmacije iz Rijeke i predsjednica Županijskog vijeæa HND-a Primorsko-goranske županije. Rekla je da se rad dopisnika omalovažava te da su oni u pravilu lošije plaæeni, a i teže dolaze do informacija.
Proèitano je i pismo dogradonaèelnika Osijeka Ivana Bešliæa s primjerom dugogodišnje medijske blokade u kojoj se poglavarstvo suoèilo s konstantnom zakinutosti u moguænosti plasiranja informacija. Zakljuèeno je da su perspektive lokalnog novinarstva u pokretanju neovisnih, privatnih medija èiji æe vlasnici biti novinari. No upozoreno je da privatizacija ne znaèi nužno i poveæanje razine neovisnosti jer uvijek postoji opasnost da i novi vlasnici budu u sprezi s lokalnim vlastima ili odreðenim interesnim skupinama.

A. B.

Provaljeno u stan novinarki

Novinarki Lijeènièkih novina Borki Cafuk u petak je provaljeno u stan u Zagrebu iz kojega je ukradeno prijenosno raèunalo, izvijestilo je juèer Hrvatsko novinarsko društvo, a pretpostavljaju da je rijeè o pokušaju razotkrivanja izvora informacija i ometanja novinarke u obavljanju posla pa zato od policije traže hitnu istragu tog sluèaja. HND sluèaj ocjenjuje još jednim napadom na slobodu medija. Zagrebaèka policija potvrdila je da je prekjuèer provaljeno u novinarkin stan, no nije potvrdio da je nepoznati provalnik ukrao raèunalo. Izvijestio je da je šteta oko 10.000 kuna i da se za provalnikom traga. (H)


Povratak

AKTUALNO