hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Danas odluka o novom glasovanju o Žužulu

30.11.2004.

Hoæe li afera Žužul imati još jedno saborsko finale u ponovljenom glasovanju o povjerenju ministru vanjskih poslova, što je oporbeni uvjet za prevladavanje najnovije krize u funkcioniranju parlamenta, bit æe poznato tek nakon današnje sjednice proširenog Predsjedništva Sabora. Vladajuæi i oporbeni klubovi, naime, oko toga se nisu uspjeli dogovoriti na juèerašnjem sastanku parlamentarnog vodstva jer su HDZ-u, kako je izvijestio voða oporbe Ivica Raèan, trebale dodatne konzultacije.

Konzultacije HDZ-a
Dodatne je konzultacije HDZ trebao i oko drugog oporbenog zahtjeva da se ubuduæe kvorum u Saboru utvrðuje iskljuèivo elektronskim putem, pa su i politièki pregovori o tome takoðer ostavljeni za danas.
No, zato su se sve stranke složile oko kandidature bivšeg ustavnog suca Jurice Malèiæa za novog puèkog pravobranitelja. Predsjedništvo æe taj prijedlog proslijediti Odboru za izbor i imenovanja koji æe s njime izaæi pred Sabor. Malèiæ æe, tako, vjerojatno od 1. prosinca preuzeti tu dužnost i predložiti svoja tri zamjenika. Konsenzusom je dogovoreno i imenovanje novog Povjerenstva za spreèavanje sukoba interesa u koje æe, nakon potvrde u Saboru, uæi zastupnici Marija Bajt (HDZ), Pejo Trgovèeviæ (HSP), Josip Leko (SDP), manjinac Nikola Maka te vanjski èlanovi Zorislav Antun Petroviæ iz Transparency Internationala, Milan Ramljak iz Foruma hrvatske sloge te profesor s rijeèkog sveuèilišta Miomir Matuloviæ.
Iako su èelnici oporbe opovrgnuli da je rijeè o bojkotu, nije prošlo nezapaženo da su njihovi zastupnici izostali s veæine juèerašnjih sjednica parlamentarnih odbora. Raèan je objasnio da se radi o spontanoj reakciji zastupnika iziritiranih stilom kojim se pod palicom HDZ-a posljednjih tjedana radi u Saboru.
 
Izvješæe o POA-i
Oporbenog je bojkota juèer bio pošteðen samo Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i to zato što je u meðuvremenu predsjedniku tog tijela Ivanu Jarnjaku stiglo izvješæe o nadzoru koji je Ured Vijeæa za nacionalnu sigurnost proveo u POA-i zbog naèina na koji su agenti te službe prije mjesec dana ispitivali novinarku Helenu Puljiz.

Povratak

AKTUALNO