hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Tko je koga uhodio

02.12.2004.

SDP, HSS, IDS, HNS i HSP zatražili su u srijedu da se na dnevni red Sabora uvrsti zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva kako bi se utvrdile mjere koje provodi Protuobavještajna agencija, posebice u sluèaju novinarke Helene Puljiz. Oporba smatra da to mora raspraviti parlament, bez obzira što su svoje mišljenje o svemu veæ dali i Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Vijeæe za graðanski nadzor sigurnosnih službi i Ured Vijeæa za nacionalnu sigurnost.
Predsjednik pak Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Luèiæ Luce rekao je u srijedu Vjesniku kako HND oèekuje da se izvršna vlast do èetvrtka isprièa zbog postupka POA-e prema novinarki Puljiz ili æe u protivnom internacionalizirati sluèaj.
U meðuvremenu, »afera POA« poprima sve šire razmjere. U srijedu je predsjednièki kandidat Hrvatskog bloka Iviæ Pašaliæ uputio predstavku predsjedniku Vijeæa za civilni nadzor sigurnosnih službi Vlatku Cvrtili tražeæi da Vijeæe ispita navodno protuzakonito postupanje POA-e i prema njemu. Indicije za to je Pašaliæ pronašao u dva novinska teksta u kojima se navodi da je jedna od politièkih akcija POA-e bila i »prisluškivanje Iviæa Pašaliæa uoèi Sabora HDZ-a u Rijeci«.
Predsjednik Stjepan Mesiæ potvrdio je pak u utorak da ima informacije kako je POA ispitivala i neke graðane o njemu. Predsjednik je, inaèe, stavio svoj supotpis na odluku o razrješenju ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka, ali to isto odbija uèiniti i premijer Ivo Sanader.
Sigurnosnoj provjeri POA-e, kako piše tjednik Globus, bila je u 2002. godini podvrgnuta i Dijana Pleština, supruga tadašnjega premijera Ivice Raèana. Tada je POA-in ravnatelj bio Franjo Turek, a Raèan još nije bio dao svoju suglasnost za njegovo imenovanje.
Tome treba pridodati i izjavu IDS-ova zastupnika Damira Kajina u srijedu da se, zahvaljujuæi Turekovim tvrdnjama, otkrilo kako je POA istraživala i Ivu Sanadera dok je bio u oporbi. (vj)

Cvrtila za Podbevšekovu smjenu
Vlatko Cvrtila, predsjednik Vijeæa za civilni nadzor nad radom sigurnosnih službi, izjavio je nakon sjednice saborskog odbora za ljudska prava kako on »osobno smatra da su se nakon izvješæa Ureda Vijeæa za nacionalnu sigurnost u "sluèaju Puljiz" stvorili uvjeti da se postavi pitanje odgovornosti za sve što se dogodilo, kao i smjene ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka«. (S.K.)

Povratak

AKTUALNO