hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Predstavljeni memoarski zapisi Zdravka Tomca o Franji Tuðmanu

02.12.2004.

»Cilj je knjige pokazati što se stvarno dogaðalo, prekinuti "hrvatsku šutnju" i ne odricati se vlastite povijesti i èasti«, rekao je Zdravko Tomac na predstavljanju svoje nove knjige memoarskih zapisa o Franji Tuðmanu »Predsjednik - protiv krivotvorina i zaborava«, u srijedu u prepunom Novinarskom domu.
Tomac je istaknuo da i oporba i vlast postupno prihvaæaju detuðmanizaciju kao uvjet za ulazak u EU, a provedba detuðmanizacije traži se da bi Hrvatska postala graðanska anacionalna država i da bi se Srbima dala politièka autonomija u Hrvatskoj. Upozorio je da se krivotvorine nastavljaju, a u tom je kontekstu spomenuo knjigu »Domovinski obrat« Ivice Ðikiæa o Stipi Mesiæu. »To je knjiga koju treba proèitati da se vidi što nam se sprema i kakvu nam novu povijest pišu«, rekao je.
Objasnio je da su mu povod za pisanje knjige bili napadi na njega iz vremena koalicijske vlasti, kada je napisao èlanak o Franji Tuðmanu, a »istina o njemu izazvala je toliki bijes da je Vesna Pusiæ tražila moju smjenu s mjesta predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku«. Drugi povod su haaške optužnice, u kojima je na prvome mjestu naveden Franjo Tuðman, a »dizanje optužnice protiv mrtvih civilizacijski je presedan«.
Spomenuo je i podatak kojeg nema u knjizi. Na pitanje zašto nitko na dan pada Vukovara nije mogao doæi do Tuðmana, odgovorio je da je toga dana Tuðman bio u Gospiæu pokušavajuæi sprijeèiti zloèine. Anðelko Milardoviæ je istaknuo kako je glavna ideja autora dokazati da se borba za prošlost vodi radi buduænosti te da autor opisuje reviziju i krivotvorine povijesti u koje je svrstao tezu da je Hrvatska nastala na zloèinu etnièkog èišæenja koje je planirano. Milan Ramljak je rekao da je Tomac napisao knjigu iz osjeæaja odgovornosti za ponovo napadnutu Hrvatsku. »Tomac je smireni svjedok povijesti koji ne glorificira Tuðmana«, rekao je Davorin Rudolf.

Tihomir Ponoš

Povratak

AKTUALNO