hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

»Da sam na Gotovininu mjestu, ne bih se predao«

06.12.2004.

Èak 66 posto od 39.000 gledatelja HTV-ove emisije »Nedjeljom u dva« u kojoj je gostovao bivši savjetnik predsjednika Republike Stjepana Mesiæa Željko Bagiæ u nedjelju je u anketi dalo potporu Stjepanu Mesiæu u sluèaju Podbevšek, a 34 posto premijeru Ivi Sanaderu. Bagiæ je ustvrdio da je saslušanje Helene Puljiz bila Sanaderova politièka akcija za Mesiæevu diskreditaciju i da Sanader stoji iza kaznene prijave podnesene protiv njega.
Kazao je i da je protiv Sanadera svojedobno bila podnesena kaznena prijava, a premijera je optužio i da je parafirao popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje EU-a zbog sumnje da pomažu generalu Anti Gotovini. »Popis je sastavio Podbevšek, a ja sam jedini dužnosnik iz Hrvatske na njoj. No do danas nisam dobio nikakvu pismenu potvrdu da sam na takvom popisu i putujem u Italiju, Austriju i Njemaèku. Moj jedini kontakt s Gotovinom bilo je skupljanje dokumenata o njemu dok su Sanaderovi ministri nekada ljetovali s njim«, rekao je Bagiæ, potvrdivši da je popis ipak bio razlog za njegovu smjenu s dužnosti savjetnika kako mu ne bi bio teret uoèi izbora. Dodao je da se da je na Gotovininu mjestu ne bi predao jer su mu i prva HDZ-ova i koalicijska vlast uèinile nepravdu, a neke novinare koji su pisali da je general u Hrvatskoj nazvao je lažljivcima.
Bagiæ je potvrdio da je bivši POA-in ravnatelj Franjo Turek održao prezentaciju za Mesiæa, Sanadera i dvojicu ministara na kojoj je ustvrdio da je šest novinara povezano s britanskim obavještajcima. Na pitanje o svom druženju s Hrvojem Petraèem odgovorio je protupitanjem zašto nitko ne pita Sanadera je li se družio s Miroslavom Kutlom, istaknuvši da nije znao za Petraèeve kriminalne aktivnosti. Za suprugu bivšeg premijera Ivicu Raèana, Dijanu Pleštinu, rekao je da nikad nije bila praæena nego da je, kao zaposlenica Ministarstva vanjskih poslova koja ima kontakte s NATO-om, prošla sigurnosnu provjeru.

Marijan Lipovac

Povratak

AKTUALNO