hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nemamo efikasan nadzor obavještajnih službi

06.12.2004.

Jurica Malèiæ iduæih osam godina bit æe puèki pravobranitelj. Iza njega je duga karijera: bio je i savjetnik predsjednika Tuðmana, ministar uprave, tajnik Vlade, te do prije dvije godine sudac Ustavnog suda, kad neoèekivano ne biva izabran za još jedan mandat.

VL: Koji æe biti vaši prvi potezi?
Malèiæ: Moram reæi da mi je ponuda da postanem puèki pravobranitelj došla samo tri-èetiri dana prije imenovanja, tako da zasad o prvim potezima ne želim govoriti. No, ne dolazim s idejom da poèinje sve od mene, jer Ante Klariæ instituciju je puèkog pravobranitelja postavio dobro, na poziciju na kojoj je moguæe dalje graditi. Kontakti s njim i sa suradnicima u uredu pomoæi æe mi da na što bolji naèin nastavim taj posao.

VL: Gotovo mjesec dana vlast ne može razriješiti aferu s Joškom Podbevšekom.
Malèiæ: Oèito efikasnog nadzora nema kad se stvari ne mogu riješiti u razumnom roku. Ni danas, nakon što je saborski Odbor za ljudska prava ocijenio da su Heleni Puljiz prekršena ljudska prava, nismo dobili definitivno rješenje. Puèki pravobranitelj dobio je izmjenom Ustava 2000. godine posebno naglašene ovlasti u zaštiti ustavnih i zakonskih prava graðana u postupcima koji se vode u Ministarstvu obrane, oružanim snagama i službama sigurnosti. To je zadatak kojim se puèki pravobranitelj tek treba više baviti. No, ured nije zato još ni kadrovski ekipiran, morat æemo dovesti eksperte i za ta podruèja.

VL: Hoæete li se ukljuèiti u zaštitu Helene Puljiz?
Malèiæ: Bez dogovora s gospoðom Puljiz ne, jer bih upao u sve u ovoj veæ poodmakloj fazi.
  
VL: Kako komentirate sve veæi broj optužbi za seksualno nasilje nad roènicima?
Malèiæ: Ako su te optužbe i djelomièno osnovane, najviše zabrinjava èinjenica da žrtve i svjedoci tek sada izlaze u javnost, dugo vremena nakon izlaska iz vojske, što znaèi da nisu mogli dobiti zaštitu unutar sustava.

VL: Gdje vidite najviše posla za puèkog pravobranitelja u nas?
Malèiæ: To su standardni problemi kojima se puèki pravobranitelj i dosad bavio, poput zaštite imovine, pitanja stanarskih prava, zaštite prava manjinskih grupa svih vrsta, mnogih pitanja koja su dobro riješena zakonom, ali se na lokalnoj razini slabo rješavaju. Previše graðana i danas se obraæa puèkom pravobranitelju tražeæi klasiènu pravnu pomoæ, pa i u sudskim predmetima, iako im se tu ne može pomoæi. Dogaða se to zato što nije riješeno pitanje pravne pomoæi pri državnim institucijama. To ne može biti prepušteno samo Odvjetnièkoj komori.
Namjeravam èešæe istupati u Saboru, kad god to bude potrebno, kad se pojavi pojedinaèno ozbiljno pitanje, a ne samo jednom godišnje, pri podnošenju izvještaja. Mislim da je u obavljanju zadaæa puèkog pravobranitelja važna i suradnja s medijima, takva je priroda ovoga posla.

Povratak

AKTUALNO