hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nije oklevetala Asima Kurjaka

10.12.2004.

Novinarki Globusa Renati Ivanoviæ u èetvrtak je na Opæinskom sudu u Zagrebu izreèena oslobaðajuæa presuda za kazneno djelo klevete.
Protiv novinarke Globusa, lijeènik Asim Kurjak podigao je privatnu tužbu tvrdeæi da ga je u svojim èlancima namjerno oklevetala iznoseæi neistinite èinjenice.
Iako je sudac Opæinskog Marijan Bertalaniæ suda ustvrdio da je tužitelju Kurjaku prema objektivnim kriterijima nanesena šteta te da je novinarka Ivanoviæ u svome èlanku iznijela neprovjerene informacije, oslobodio ju je optužbe jer je postojao povod i razlog za njihovo iznošenje, a i novinarka nije imala izravnu namjeru iznositi laž. Sadržaj èlanka jest klevetnièki, istaknuo je sudac, no Ivanoviæ je osloboðena i zbog izmijenjenog 203. èlanka Kaznenog zakona kojim je bitno reducirana odgovornost novinara.
Tužena novinarka i njezina braniteljica Vesna Alaburiæ tijekon suðenja nisu dokazale istinitost èinjenica napisanih u èlancima i Ivanoviæ nije provjerila pojedine iznesene informacije te nije postupila èasno, no taj njen postupak ne spada u kategoriju klevete, zakljuèio je sudac.
Privatnu je tužbu Kurjak podnio zbog teksta objavljenog u Globusu pod naslovom: »Afera Kurjak« te podnaslovima »Globus otkriva novu aferu dr. Kurjaka: poznati struènjak za lijeèenje neplodnosti u svojim klinikama MMC u Zagrebu, Crikvenici i Sarajevu veæinu pacijentica podvrgava operaciji kojom se uklanja materièna pregrada, septum uterusa, premda je ta anomalija uzrok neplodnosti u samo jedan posto sluèajeva i svaki takav zahvat naplaæuje 1000 eura«.
Nadalje se u tužbi navodi da je u odlomku s naslovom »Operacija zraka« novinarka navela da Kurjak s primarijusom Skenderoviæem, poput putujuæeg cirkusa, obilazi svoje poliklinike i da njih dvojica kao na tekuæoj vrpci operiraju žene, kako im skupo naplaæuje maglu i kako svakog može proesionalno uništiti koga se sjeti.
U drugoj toèki tužbe se navodi da je novinarka u tekstu pod naslovom: »Medicinski fakultet u Zagrebu odbio je doktorsku disertaciju Asima Kurjaka, proglasivši je falsifikatom«, neistinito napisala da je Kurjak još kao devetnaestogodišnjak odlazio u Banja Luku zaraðivati ilegalno obavljenim pobaèajima, da je doktorirao u Beogradu jer mu falsificiranu diplomu nisu priznali u Zagrebu, da su mu pri porodu umrli rodilja i dijete pri èemu se pokazala sva njegova nestruènost, te da kod njega funkcionira naèelo prijetnje i ucjene.

Povratak

AKTUALNO