hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kurjak izgubio spor protiv novinarke

10.12.2004.

Dr. Asim Kurjak izgubio je nepravomoæno spor zbog klevete protiv novinarke Renate Ivanoviæ koju je tužio zbog njezina èlanka u Globusu. Sudac Marijan Bertalaniè rekao je da je bila rijeè o klevetnièkom sadržaju, koji je objektivno naškodio Kurjaku, ali da novinarka nije pisala namjeravajuæi mu naštetiti.

Novinarka je imala povoda za iznošenje spornih tvrdnji, ali ih nije provjeravala niti je dokazala njihovu istinitost. Meðutim, osloboðena je optužbe jer je izmjenama Kaznenog zakona znatno sužena odgovornost novinara za klevetu, što je u skladu s trendom u demokratskim zemljama, objasnio je sudac.

- Serija mojih èlanaka najviše se bavila aferama s jajnim stanicama i operacijama pregrada maternica, ali su se javili èitatelji s drugim pojedinostima iz Kurjakove biografije. Pisala sam zbog opravdanog interesa javnosti - kazala je Renata Ivanoviæ u obrani.

- To da se Kurjak u mladosti lažno predstavio novinarki Veèernjaka kao "docent" proèitala sam u tom listu. Nadalje, lijeènici su mi potvrdili da je godinama u Zagrebu èekao na obranu doktorske disertacije i da je na kraju doktorirao u Beogradu jer je u Zagrebu uoèeno da se previše koristio tuðim spoznajama.

Od doktora sam doznala i to da je njegovim propustom u Petrovoj pri porodu umrlo dijete te da je pritiskom rodiljina muža, oficira, Kurjak premješten u malu bolnicu Sveti Duh.

Vjerujem da se hvalio kako je neæak Hamdije Pozderca, jer i danas rado istièe veze s uglednicima. O tome da je još kao student u rodnoj Banjoj Luci ilegalno radio pobaèaje isprièala mi je žena kojoj je to napravio - nabrojila je novinarka, odbijajuæi otkriti izvore.

Povratak

AKTUALNO