hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Bjeloruskim novinarima nagrada EU-a za ljudska prava

15.12.2004.

"Zhanna

Bjeloruska udruga novinara primila je u utorak nagradu Europske unije za ljudska prava za toèno i neovisno izvještavanje unatoè rastuæem zastrašivanju i ogranièenjima autoritarnog režima predsjednika Aleksandra Lukašenka. Nagradu Saharov za slobodu misli za 2004. godinu, predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrel predao je u utorak u sjedištu EP-a u Strasbourgu predsjednici udruge Zhanni Litvini, javljaju agencije. »Nagrada je priznanje ovim profesionalcima koji svakodnevno riskiraju život u težnji za istinom«, rekao je Borrell kako prenosi AP.
Litvina je Europsku uniju pozvala da pomogne novinarima u borbi protiv autoritarnog režima. »Važno je da europske institucije ne popuste u obrani ljudskih prava i prava na izražavanje. Èim ta naèela oslabe represivni aparat unutar zemlje pojaèava svoj pritisak na nas«, kazala je predsjednica udruge koja se od 1995., bori za neovisnost medija. Njezina skupina prikuplja pritužbe za kršenja ustavnih sloboda u autoritarnom režimu predsjednika Lukašenka, kojega smatraju posljednjim diktatorom u Europi, piše francuska agencija France presse.
Borrell je kazao da æe u znak solidarnosti s medijima izaslanstvo EU u Bjelorusiji prekinuti sve veze s vladom u Minsku te da æe suraðivati samo s nevladinim udrugama i borcima za demokraciju. (Hina)

Povratak

AKTUALNO