hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HRT zanemaruje najvažnije teme za hrvatsko društvo

04.01.2005.

U programima Hrvatske radiotelevizije (HRT) sve više se zanemaruju znanstveni, kulturni, obrazovni i gospodarski sadržaji, odnosno najvažnije teme za poznavanje i praæenje razvoja hrvatskoga društva – upozorava Matica hrvatska u svom priopæenju upuæenom u ponedjeljak hrvatskoj javnosti.
    Takav pristup Hrvatske radiotelevizije, napose njezina informativnog programa, Maticu hrvatsku ne pogaða samo izravno, jer se sustavno prešuæuju njezini programi i inicijative, nego je i u suprotnosti s naèelima na kojima Matica hrvatska temelji svoj rad i ulogu u društvu, istaknuto je u priopæenju koje potpisuje predsjednik MH Igor Zidiæ.
    Hrvatska radiotelevizija, kao zakonita javna ustanova koju posebnim prirezom uzdržava hrvatsko društvo, nema pravo otuðiti svoje upravljaèke i programske strukture od interesa te iste zajednice, smatraju u Matici Hrvatskoj.
    Komercijalizaciju gotovo svih programa HRT-a, na što je veæ upozorila i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Matica hrvatska smatra neodrživom te æe pozvati nacionalne, znanstvene i kulturne ustanove i društva da zajednièki izrade prijedloge za promjenu takva stanja.

Povratak

AKTUALNO