hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

U 2004. poginulo 56 novinara

05.01.2005.

U 2004. je godini na poslu poginulo 56 novinara, što je najviše dosad u ovom desetljeæu, objavio je u ponedjeljak Odbor za zaštitu novinara (CPJ) i time korigirao podatke objavljene prošli mjesec.
Smræu treæeg novinara iz Šri Lanke i ubojstvom gambijskog novinara u prosincu, broj se stradalih poveæao s 54 na 56.
Prema priopæenju CPJ-a, 36 od tih 56 novinara ubijeno je, što odgovara trendu koji taj odbor odavno uoèava, uz primjedbu da veæina ubojstava proðe nekažnjeno.
Nasilje u Iraku i osvetnièka ubojstva na Filipinima poveæali su broj poginulih novinara.
»Veæ broj ubijenih novinara izaziva duboku zabrinutost, ali sramotna je èinjenica da ih je toliko nekažnjeno ubijeno«, rekla je direktorica Odbora Ann Cooper.
»Vlade imaju obvezu progoniti i kažnjavati odgovorne. Ne èineæi to, dopuštaju zloèincima da postavljaju granice vijestima koje graðani gledaju i èitaju«, dodala je.
Najviše je novinara poginulo u Iraku, njih 23. Slijede Filipini s osam ubojstava, sve u odmazdama zbog izvještavanja ili kritièkih komentara. Još je 17 novinara diljem svijeta palo zbog izvještavanja: troje u Bangladešu, dvoje u Meksiku, dvoje u Šri Lanki i po jedan u Brazilu, Dominikanskoj Republici, Gambiji, Indiji, Nepalu, Nikaragvi, Pakistanu, Peruu, Rusiji i Srbiji i Crnoj Gori.
Jedan je novinar poginuo u pucnjavi u demonstracijama na Haitiju, jedan u Indiji, kad se dogodio napad na promatraèe izbora, jedan na Zapadnoj obali u pucnjavi u kojoj su sudjelovali izraelski vojnici, jedan u sukobima u Bjelokosnoj Obali, jedan u Nikaragvi, u nasilju povezanim s izborima, jedan u Èeèeniji prilikom atentata na èeèenskog predsjednika, jedan u eksploziji bombe na koncertu u Šri Lanki, te jedan u Saudijskoj Arabiji. (Dpa/Hina)

Povratak

AKTUALNO