hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ilegalne novine blate koprivnièke suce

12.01.2005.

KOPRIVNICA - Tiskovina zvana Graðanin, koju je pokrenula udruga Svjetska graðanska zajednica iz Ðurðevca, u svome je sijeèanjskom broju žestoko napala koprivnièke suce i opæinskoga državnog odvjetnika.

U tekstu "Nevin, a osuðen" o presudi Darku Dugi iz Novigrada Podravskoga, pravomoæno osuðenome zbog utaje 40-ak tisuæa kuna poreza - a protiv koga se vode još dva procesa zbog navodne prijevare i povrede autorskih prava - stanoviti Stipo Matiæ tvrdi kako je je Vesna Piškorec, sutkinja koprivnièkoga Opæinskog suda, osudila nevinu osobu u namještenome procesu u kojemu su sudjelovali i Krunoslav Kunštiæ, opæinski državni odvjetnik, Krešimir Kraljic, bivši predsjdnik suda, pa i Ivan Dekoviæ, predsjednik koprivnièkoga Županijskog suda. Meðu ostalim, Matiæ piše kako je V. Piškorec uèinila djelo "zbog kojeg se godinama neæe moæi pogledati u zrcalo", a za to je "još od države povukla lovu, kao svoju plaæu za nepravdu".

Zanimljivo je što je urednik opskurne tiskovine, odnosno dvadest na pisaèu umnoženih stranica spojenih obiènom "klamericom" Krunoslav Duga, roðeni brat spomenutoga Darka Duge. Zanimljivo je i to što glasilo nije, protivno Zakonu o medijima, prijavljeno Hrvatskoj gospodarskoj komori, što znaèi da se izdaje i distribuira ilegalno i još naplaæuje pet kuna po primjerku.

- Nismo registrirali list jer je rijeè o glasilu naše udruge. Novine smo najprije dijelili besplatno, ali smo ih poèeli prodavati kako bismo pokrili troškove i tu nema nikakve zarade - ustvrdio je K. Duga, najavivši skorašnji izlazak novoga broja s "još strašnijim prièama". Ipak, Graðanin je oglasio potražnju za kolporterima, kojima nudi zaradu, što je K. Duga objasnio kako æe se i njih plaæati iz prihoda od prodajne cijene, ne zamarajuæi se moguæim problemima s poreznom upravom.

Urednik Graðanina ustvrdio je i kako se ne boji moguæih tužba zbog klevete koprivnièkih pravosudnih djelatnika, ustvrdivši da se njihovoj udruzi èesto javljaju graðani nezadovoljni radom Opæinskoga suda u Koprivnici.

Povratak

AKTUALNO