hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sudska trakavica Novabella - Slobodna Dalmacija

27.01.2005.

Nakon što je 11. sijeènja na roèištu u splitskom trgovaèkom sudu zastupnica Slobodne Dalmacije, odvjetnica Radojka Petroviæ-Ivaniševiæ zatražila izuzeæe suca Josipa Æalete u sluèaju zagrebaèke tvrtke Novabella koja je zbog nenaplaæenog duga još 2001. pokrenula steèajni postupak nad splitskom novinskom kuæom, predsjednik Trgovaèkog suda Ivo Bakaliæ postavio je novoga suca Ivana Basiæa.
Tvrtka Novabella Slobodnu Dalmaciju želi poslati u steèaj na temelju neisplaæenih potraživanja iz 1998., odnosno nenaplaæenih mjenica u iznosu od 7,5 milijuna kuna.
Financijska služba splitske novinske kuæe platila je odreðeni iznos, dok je spor ostao o visini plaæenog duga za koji zastupnici Slobodne Dalmacije smatraju da je i preplaæen, pozivajuæi se na financijsko vještaèenje iz parniènog postupka, koji se vodi u Zagrebu. Zastupnici tvrde da su dugovi od 2,5 milijuna kuna podmireni, te preplaæeni za 300.000 kuna. U Novabelli nisu zadovoljni iznosom jer da nije odgovarajuæi, pa su svojedobno aktivirali dvije bianco mjenice na ukupan iznos koji je odlukom Trgovaèkog suda u Splitu blokiran, što znaèi da Slobodna Dalmacija ne može raspolagati tim sredstvima dok se ne završi sluèaj.
Svoj zahtjev za izuzeæe suca Æalete odvjetnica Radojka Petroviæ-Ivaniševiæ obrazložila je tvrdnjom da je prijedlog za otvaranjem steèaja zaprimljen još u srpnju 2003., dok je prvo roèište održano tek 11. sijeènja 2005. godine.

Povratak

AKTUALNO