hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

IFJ: Vlade suodgovorne za smrt 129 novinara prošle godine

29.01.2005.

Svjetska novinarska federacija (IFJ), suoèena s èinjenicom da je tijekom 2004. godine u svijetu ubijeno 129 novinara, reportera, snimatelja i ostalih medijskih djelatnika, uputila je 18. sijeènja ove godine apel UN-u i vladama da ozbiljno preispitaju svoju odgovornost za takvo stanje, stoji u izvješæu koje je HND u petak dobio od predsjednika IFJ-a Christophera Warrena.
IFJ se u izvješæu posebno bavi s 34 države u kojima su se dogodila ubojstva novinara. Od njih se traži da u punoj mjeri preuzmu odgovornost za istrage te da utvrde krivce.
»Previše èesto vlade pokazuju okrutnu i bešæutnu neosjetljivost za patnje žrtava i njihovih obitelji«, izjavio je glavni tajnik IFJ-a Aidan White.
»Postoji tendencija da se prilikom pogibije novinara iskaže nekoliko besmislenih rijeèi suæuti, da se pokrene mlaka istraga i slegne ramenima«, kazao je zakljuèivši da je »to nedopustivo u vremenu kad svijet poèiva na medijskom izvještavanju, osobito o onome što bi mnoge vlade rado zataškale«.
Napomenuo je da iza »svake od tih tragiènih smrti stoji duga prièa o zastrašivanju i nasilju nad novinarima«. Upravo je istraga, koju je poduzela amerièka vlada o ubojstvu dvojice novinara prije dvije godine u hotelu »Palestina« u Bagdadu, za njega tragièan primjer »zaobilaženja pravde«.
Èasnik za ljudska prava IFJ-a Robert Shaw izjavio je da su nove podružnice Instituta za sigurnost novinara IFJ-a osnovane u Južnoj Americi i Africi te da su otvoreni novi uredi u Aziji i na Srednjem istoku.
»Institut bi s novinarskim udrugama, poslodavcima i vladama trebao uèiniti sve da se smanji rizik«, kazao je Shaw.
Aidan White je 18. sijeènja na konferenciji za tisak u Bruxellesu, na kojoj su sudjelovali i najviši dužnosnici EU-a, ponovio da se »mraèna i smrtonosna godina 2004. više ne smije ponoviti«, jer to je bila »najsmrtonosnija godina u povijesti suvremenog novinarstva«. (Hina)

Povratak

AKTUALNO