hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zbog frustracije odgojitelja može se dogoditi primjena nepedagoških metoda

01.02.2005.

»Informaciju da je Opæinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo zahtjev za provoðenje istrage protiv nekoliko djelatnika Doma za djecu "Maestral" saznala sam iz tiska pa ne znam na koga se zahtjev odnosi ni o kojim djelima je rijeè«, kazala je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Tatjana Vukman, ravnateljica splitskog Doma za djecu »Maestral«.
Istaknula je kako ne može reæi je li neki odgajatelj u svom dosadašnjem radu primijenio neke nepedagoške metode niti može ulaziti u to što su djeca izjavljivala u svojim pismima.
Prijedlog za pokretanje istrage zbog kaznenih djela zapuštanja i zlostavljanja maloljetnika podnesen je protiv šest osoba, a odnosi se, meðu ostalim, i na ravnateljicu Doma gdje je, prema izjavama bivšeg odgajatelja Ivice Karaèiæa, tijekom èetiri mjeseca rada uoèio zlostavljanje.
Vukman je zamolila novinare da pokušaju napraviti jasnu razliku izmeðu profesionalnog propusta, greške, primjene nepedagoške metode i kaznenog djela. Pozvala je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi da objavi nalaze svih dosadašnjih nadzora i revizija rada u Maestralu.
»Odgajatelj djeci pokušava zamijeniti roditelja i u svoj rad unosi dodatnu motivaciju te odgovornost za njihove uspjehe i neuspjehe. Za odgajatelja je frustrirajuæa situacija kada se suoèi s neposluhom i nesuradnjom djeteta, osobito ako je rijeè o djetetu s indicijama poremeæaja u ponašanju ili spada u tzv. teško odgojivu djecu. U takvim situacijama odgajateljske nemoæi i jake motivacije za djetetovu dobrobit može se dogoditi primjena neprikladnih pedagoških metoda«. »Zadovoljna sam naèinom na koji su se mediji do sada postavljali spram moguæeg otvaranja istrage o navodnom izvršenju kaznenog djela na štetu djece Doma uz izuzetak jednih novina i jedne novinarke protiv kojih smo podnijeli tužbu nadležnome sudu i prijavu Sudu èasti HND-a«, zakljuèila je Vukman.

Povratak

AKTUALNO