hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinare manjih sredina ugrožavaju neki lokalni moænici

03.02.2005.

TUHELJSKE TOPLICE - Kako ne bi ispalo da se u Hrvatskom novinarskom društvu sve radi samo u metropoli, HND je odluèio barem dvije sjednice na godinu održavati u drugim, manjim sredinama. Novinari ogranka Krapinsko-zagorske županije bili su domaæini prvog takvog decentralizirana sastanka, a u organizaciji su im, osim Termi Tuhelj kao pokroviteljima, pomogli i "Pekom" Krapina te udruga "Vino Zagorje".

Veæ je u Opatiji zakljuèeno da je sloboda medija na lokalnoj razini ugroženija nego na nacionalnoj jer se neki lokalni moænici perfidnim igrama svim silama trude da mediji budu produžena ruka za plasiranje informacija koje njima odgovaraju.

A igre su od vjeèitog "uèenja poslu" do fizièkih nasrtaja. Da nije žalostan, svakako bi bio komièan primjer novinarke koja je za pisanje, koje se nije svidjelo predsjedniku Gradskog vijeæa, "zaradila" javnu opomenu! S rješavanjem najveæeg problema, èinjenice da je 70 posto lokalnih medija u vlasništvu lokalne samouprave, odugovlaèe i vlasnici odnosno opæine i gradovi, ali i mediji.

Iako bi se time proraèuni oslobodili nepotrebna izdvajanja novca, a novinari postali neovisni, privatizacija ne odgovara ni jednima ni drugima jer æe vlast ostati bez utjecaja, a mediji bez sigurnih prihoda.

Da se dobar novinarski zanat može najbolje iskovati na trnjem posutom putu u malim sredinama složili su se i novinari iz velikih sredina. Jer u malim se sredinama novinari dijele na podobne i nepodobne, odnosno one koje su se drznuli isprièati prièu kako su je doista i vidjeli.

Problema imaju i novinari medija u privatnom vlasništvu. Objavi li se nešto što ne odgovara nekon gradonaèelniku, taj medij ostaje bez važnog izvora financiranja - oglasa.

Iako je dio rješenja i u svakom novinaru i njegovoj sposobnosti odupiranju pritiscima, novinarima je jasno da æe pritisaka uvijek biti. No stoji i to da gdje nema prljavog rublja, nema ni zaštitara ispred vrata opæinskih i gradskih prostorija.

Povratak

AKTUALNO