hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Osam èlanica EU protiv pregovora s Hrvatskom

03.02.2005.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusiæ iz Luxembourga donosi loše vijes ti: trenutno se osam èlanica EU protivi poèetku pregovora s Hrvatskom. Prvi put se dogodilo da su se »protivnicama« Hrvatske pridružile i neke nove èlanice, pa lista sada glasi ovako: Danska, Švedska, Engleska, Belgija, Finska, Nizozemska, Estonija i Èeška. Pusiæ, koja je sa saborskim izaslanstvom u ponedjeljak boravila u Luxembourgu, poruèuje da vlada mora žurno povratiti vjerodostojnost. »Treba jasno reæi, bez ikakvih umatanja i uljepšavanja, da je Gotovina bjegunac i da æe uèiniti sve kako bi ga uhitila i izruèila. Naprosto trebamo postati nedvosmisleni i vjerodostojni u provedbi zakona, što do sada nismo bili«. Pusiæ drži kako bi odgoda pregovora bila vrlo loša jer bi zbog nje postalo nerealno oèekivanje da æemo pregovore okonèati 2007. Predsjednica HNS-a kaže da do 20. veljaèe treba uèiniti nešto konkretno jer æe tada Vijeæe ministara EU posljednji put prije 17. ožujka odluèivati o Hrvatskoj.
   
   

I Kalmeta dogovarao pregovore s Gotovinom


    I Sanaderov ministar Božidar Kalmeta nije bio daleko od akcije Obavještajne agencije (OA), koja je u studenome prošle godine organizirala neuspješne pregovore s Antom Gotovinom u BiH, kada je struènjak zrakoplovnoga prometa Jure Kapetanoviæ generala u vladino ime pokušao nagovoriti da se preda Haagu, doznao je juèer naš list iz pouzdanih izvora, bliskih obavještajnoj zajednici.
    Jure Kapetanoviæ, posve neoèekivani akter trakavice o odbjeglome generalu, juèer za naš list nije htio komentirati vijest novoga 'Globusa', prema kojoj se uime vlade osobno susreo s Gotovinom da ga nagovori neka dobrovoljno ode u Haag. »Ništa neæu komentirati. Nisam vidio novine. U subotu dolazim u Hrvatsku, pa æemo vidjeti«, kazao nam je telefonom Jure Kapetanoviæ, koji nije izrijekom opovrgnuo da je osobno pregovarao s Gotovinom.
    Kapetan
Od juèer nitko ne zna kako Gotovina izgleda?
   
    Samo dan nakon što je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun na RTL-u objasnio da »MUP tjeralicu za Gotovinom nije objavio na Internetu jer svi znaju kako general izgleda«, ta se tjeralica ondje – ipak pojavila.
    Naime, novinari RTL-a u utorak su otkrili da obavijest o tjeralici za Gotovinom nije objavljena na Internet stranici kojom MUP obavještava o potragama za bjeguncima. Zamolili su Mehuna za objašnjenje, a on je kazao kako tjeralicu za Gotovinom nisu postavili jer »svi znaju kako general izgleda«. Samo dan kasnije, juèer, na stranici http://www.mup.hr/potrage/osobe/osobe1.html objavljena je fotografija Ante Gotovine i obavijest kako je za njim, na temelju optužnice Haškoga suda, Županijski sud u Zagrebu raspisao tjeralicu. MUP graðane u istoj obavijesti poziva da dojave znaju li što o bjeguncu – ovaj put valjda neovisno o tome znaju li kako Gotovina izgleda.
   
    MUP: Naši dužnosnici ne pomažu haškom bjeguncu
   
    Ministarstvo unutarnjih poslova oštro je reagiralo na napis u Globusu u kojem stoji da bijeg Ante Gotovine preko svojih tvrtki financiraju visoki policijski dužnosnici Ivan Cestar i Jakob Bukviæ, ustvrdivši da je rijeè o – najpodlijim lažima.
    – Rijeè je o najpodlijoj, sraèunatoj laži, kojom se žele omalovažiti i osporiti svi napori hrvatske policije da se pronaðe i uhiti Ante Gotovina. Inaèe, jedan od spomenutih dužnosnika ne zove se Ivan, nego Dragutin Cestar, a ni on niti Bukviæ, kao niti èlanovi njihovih obitelji, nisu, niti su ikad bili vlasnici tvrtki. S obzirom na to da ih se u tekstu proziva kao pomagaèe haškog bjegunca, a za takvu tvrdnju ne podastire se nikakav argument, oèekujemo da æe na te napise reagirati i Državno odvjetništvo i HND. Prozvani policijski dužnosnici, pak, sudskim putem zatražit æe zadovoljštinu zbog lažnih, ali i vrlo ozbiljnih optužbi koje iznosi tjednik, ustvrdio je glasnogovornik policije Zlatko Mehun.

L. T.

oviæ je utjecajan struènjak zrakoplovnog prometa. Poslije uspješne karijere u Hrvatskoj – gdje je sudjelovanje u osnivanju Croatia Airlinesa samo jedan od njegovih dobro obavljenih poslova – danas radi u Europskoj agenciji za zraèni promet u Bruxellesu. Svojedobno je radio u hrvatskome Ministarstvu prometa i veza.
   
   
Zadarska veza


    Èitatelji našega lista mogu se sjeæati njegova intervjua iz ožujka prošle godine, u kojemu je i prije nalaza struène komisije toèno opisao uzroke pada zrakoplova makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog kod Mostara u veljaèi 2004. Pritom je zanimljivo da je Kapetanoviæ vodio istragu o padu zrakoplova amerièkog ministra trgovine Rona Browna kod Dubrovnika ujesen 1996.
    Njegovi politièki stavovi kratko se mogu opisati »protumesiæevskim«: uoèi drugoga kruga predsjednièkih izbora, primjerice, nekolicinu je novinara e-mailom podsjetio na osudu kojom se predsjednik Mesiæ 1967. u Saboru okomio na usvajanje znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika.
    Ali to vjerojatno nije bilo presudno da Vlada, preko Obavještajne agencije, baš Kapetanoviæa angažira za pregovore s Gotovinom. Kapetanoviæ je, naime, dobar prijatelj Veselka Grubišiæa, ravnatelja OA-e, kojega je upoznao u Domovinskom ratu tijekom sudjelovanja u HV-u. U OA-inim dogovorima o susretu Kapetanoviæa i Gotovine sudjelovao je navodno i ministar Kalmeta, uz pomoæ generalova brata Bore Gotovine i Ante Žonija Maksana, generalova prijatelja iz Zadra, kojemu je EU zabranio ulazak u uniju, a hrvatska policija nedavno pretresla kuæu.

Povratak

AKTUALNO