hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sam svoj picaškandal

08.02.2005.

Novi Feral tvrdi da je znamenitu doktrinu našeg ustavnog suca Milana Vukoviæa kako Hrvati u obrambenom ratu nisu mogli poèiniti ratne zloèine prihvatilo — Državno odvjetništvo!? Kao dokaz tog otkriæa B. Rašeta navodi zakljuèni dio poglavlja ’Kaznena djela protiv èovjeènosti i mira i ratni zloèini’ iz godišnjeg ’Izvješæa o radu državnih odvjetništava za 2003.’, usvojenog u listopadu u Saboru: "Teško je prikupiti relevantne dokumente o odgovornima u zapovjednom lancu, a ako se takav dokument i pribavi... potencijalnih okrivljenika nema više meðu živima, pa pokretanje kaznenog postupka ne dolazi u obzir."
’Služeæi se golom logikom i pamæenjem’, Rašeta zakljuèuje da su potencijalni okrivljenici Tuðman, Šušak, Boban i Bobetko, a da se nedostajuæi dokumenti odnose na Sisak, Osijek, Pakraèku Poljanu i Vukovar. Tekst je opremljen slikom Mladena Bajiæa i Rašetinom uputom: "Ako mu je veæ tako teško pronaæi 'dokumente', neka proba prikupiti iskaze svjedoka... No bit æe", dosjeæa se Rašeta, "da je Bajiæ vrhu HDZ htio poruèiti da odgovorne osobe za pobrojane toponime — a dobar dio ih je u zapovjednom lancu vladajuæe stranke koja de facto odluèuje i o njegovom radnom mjestu — mogu mirno spavati..."
Da ratne zloèine u nas tolerira i Državno odvjetništvo, Feral otkriva baš u trenutku kada Europa od Hrvatske ultimativno traži akciju protiv Gotovine. Rekao bi èovjek: nije èudo da je tako ozbiljan zakljuèak tražio pet mjeseci prouèavanja navedenog izvješæa. No, kad nakon provjere shvatite da se citirani pasus 'izvješæa' ne odnosi na zloèine iz Domovinskog, nego II. svjetskog rata, sve najednom dobiva novo, dublje znaèenje: nema te sile koja bi sprijeèila Feral da kao najpoznatiji humoristièki tjednik demokratske Hrvatske izda svoje temeljno duhovno pozvanje: rugati se na vlastiti raèun.

Povratak

AKTUALNO