hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Otmièari æe osloboditi talijansku novinarku

08.02.2005.

Ekstremistièka islamska skupina koja je prijetila ubojstvom talijanske novinarke otete u Iraku, ako službeni Rim na povuèe svoje vojnike iz te zemlje, u ponedjeljak je na svojoj internet stranici objavila da æe je osloboditi »u iduæih nekoliko dana«.
    »Nakon što je vjerski odbor Organizacije islamskog džihada ispitao Giulianu Sgrenu utvrdio je s velikom vjerojatnošæu da talijanska zarobljenica nije špijunirala za raèun nevjernika«, stoji u priopæenju, objavljenom u ponedjeljak naveèer.
    »I kao odgovor na odbor ulema (najviše sunitsko vjersko tijelo u Iraku), mi èlanovi Organizacije islamskog džihada oslobodit æemo talijansku zarobljenicu u iduæih nekoliko dana«, dodaje se u priopæenju, èiju je vjerodostojnost nemoguæe provjeriti.
    Sgrena, novinarska talijanskog dnevnika Il Manifesto, oteta je u Iraku prošloga petka.
    Skupina koju vodi iraèki èelnik Al Qaede Abu Mussab al-Zarqawi u ponedjeljak je opovrgnula odgovornost za otmicu talijanske novinarke Giuliane Sgrene. »Mi nemamo ništa s tim«, priopæila je skupina u poruci koju je prenijela arapska televizijska postaja Al-Jazeera. »Tko god da nas je povezao s ovom otmicom okaljao je naš ugled«, navodi se u poruci.
    Amerièki vojnici oslobodili su èetvoricu egipatskih inženjera otetih u Iraku, objavio je u ponedjeljak direktor njihove tvrtke. Naguib Sawiris, direktor kompanije Orascom Telecom, izjavio je egipatskoj televiziji da su radnici na sigurnom.

Povratak

AKTUALNO