hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Prozvani novinari: Nismo povezani sa stranim obavještajnim službama

08.02.2005.

Petero hrvatskih novinara - Gordan Maliæ, Željko Peratoviæ, Ivanka Toma, Mario Kavain i Ivica Ðikiæ - u ponedjeljak su Hrvatskom novinarskom društvu (HND), saborskim odborima za nacionalnu sigurnost i ljudska prava, te Vijeæu za civilni nadzor sigurnosnih službi uputilo zahtjev da istraže navode iz teksta objavljenog u prošlotjednom Globusu, u kojem autor Gordan Maliæ, jedan od supotpisnika tog zahtjeva, tvrdi da ih je Protuobavještajna agencija (POA), na èelu s tadašnjim ravnateljem Franjom Turekom, prisluškivala pod sumnjom da sudjeluju u medijsko-obavještajnoj operaciji protiv Hrvatske.
Pozivajuæi se na objavljeni dokument, petero novinara zakljuèilo je da je POA, analizirajuæi njihovo pisanje i poznanstva, a služeæi se prisluškivanjem i tajnim praæenjem, njihovu javnu profesionalnu djelatnost proglasila koordiniranim plasiranjem dezinformacija opasnim za nacionalnu sigurnost.
U POA-i je, podsjetimo, za mandata bivšeg ravnatelja Franje Tureka, meðu ostalim, sastavljen i nadležnim državnim tijelima prezentiran dokument nazvan »Informacija o obavještajno-medijskim manipulacijama s ciljem diskreditiranja Republike Hrvatske«. U njemu je, navodno, rasvijetljena operacija kojom je u Hrvatskoj rukovodila britanska obavještajna služba MI6 èiji su agenti, uz pomoæ svojih suradnika u dijelu hrvatskih medija, kontinuirano objavljivali tekstove o tome kako se general Ante Gotovina skriva u Hrvatskoj i kako mu u tome pomaže dio politièkog vrha i dijelovi sigurnosnih službi.
Ti su tekstovi, sugerira izvješæe POA-e, objavljivani u pravilu uoèi donošenja znaèajnijih odluka vezanih uz približavanje Hrvatske zapadnim integracijama, posebno EU, a poslužili su kao argumenti pritiska na Hrvatsku. Pojednostavljeno, Carla del Ponte je, mašuæi hrvatskim vlastima tekstovima objavljenim u hrvatskom tisku, argumentirala svoje tvrdnje da se Gotovina skriva u Hrvatskoj, a isti su tekstovi nastajali u »radionicama« britanskih obavještajaca koji servisiraju haašku tužiteljicu. Dakle, ako im je trebao nekakav èvršæi dokaz za njihove tvrdnje, jednostavno bi ga »objavili« u hrvatskim medijima.
Novinari koji se spominju u dokumentu objavljenom u Globusu, a za koji Franjo Turek tvrdi da je »prilagoðen za objavu«, naravno odluèno demantiraju svoju povezanost sa stranim obavještajnim službama i zahtijevaju da se prièa rasvijetli do kraja.
Želi to i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Luèiæ. »U srijedu æe se u HND-u održati sastanak sa svim novinarima koji žele pokrenuti postupak. Ja sam, prije svega, za striktno držanje Zakona i za to da se svaki sluèaj analizira pojedinaèno, a kolegama sugeriram da, Ako doista žele poštivati pravnu proceduru budu disciplinirani i da prestanu pisati o sebi samima«, rekao je Luèiæ za Vjesnik.

Robert Valdec

Povratak

AKTUALNO