hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Turek optužio Ostojiæa da vodi protudržavnu mrežu

10.02.2005.

Franjo Turek, bivši ravnatelj POA-e, autor je prvih službenih dokumenata u kojima se tvrdi da je aktualni premijer Ivo Sanader sredinom devedesetih primio 800.000 DEM od Miroslava Kutle. Turekova informacija nastala je poèetkom ljeta 2000. u sklopu istrage u vezi s medijskom aferom Grupo, kada je POA-a, tadašnji SZUP, ispitivala Kutlina suradnika kojem je obeæan status pokajnika u oèekivanom kaznenom postupku.

Ispitivani svjedoci
Kako je zabilježila Turekova tajna služba, Sanader je nagraðen pozamašnim gotovinskim isplatama zato što je u austrijskoj Hypo banci za HDZ-ova tajkuna ishodio kredit od èetiri milijuna DEM. Na osnovi istog Turekova izvješæa, o toj su temi ispitivani još neki svjedoci. Afera je završila sudskom odlukom o prekidu istrage, no ostao je dokazni materijal o izvornom distributeru prièe koju æe Sanader, tri godine poslije, proglasiti špijunskom "namještaljkom". Ta bi sekvenca mogla biti dokaz da je Ranko Ostojiæ, bivši ravnatelj policije, bio u pravu kada je tvrdio da je Turekova "prezentacija" o policajcima izdajnicima i novinarima špijunima iz ožujka 2004. trebala poslužiti kao èin iskupljenja pred novom vlasti. Kao dodatna potpora Ostojiæevoj teoriji, Veèernjem listu dana je na uvid Turekova "informacija" iz sijeènja 2004. upuæena tek ustolièenom Sanaderu, koja najmraènijim atributima diskvalificira najbliže suradnike dotadašnjeg ministra unutarnjih poslova Šime Luèina.

Podzemna skupina
U njoj piše da su zateèeni ravnatelj policije Ranko Ostojiæ i glasnogovornica MUP-a Zinka Bardiæ (koju pogrešno imenuje  Badriæ) osnivaèi podzemne protudržavne skupine koja ugrožava legalno djelovanje hrvatskih institucija. Kao treæi èlan te neprijateljske "æelije" apostrofiran je Špiro Miše, jedan od pripadnika Ostojiæeva specijalnog tima s zaslugama za uhiæenje haaškog bjegunca Ivice Rajiæa. U nastavku nižu se pak sva imena opæepoznatih "udbaša" koji veæ godinama, kao opæepoznati redikuli, usluge uzalud nude redakcijama. Turek ih proglašava opasnom mrežom Ostojiæevih špijuna koji novinarima pomažu u protuhrvatskoj kampanji. U prvi mah Sanader je bio spreman saèuvati Tureka. Èini se da je promijenio mišljenje otkrivši da se Turek bavio i njime.

Povratak

AKTUALNO