hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Direktora šibenske »Luke« u »Latinici« prozvali ratnim zloèincem

12.02.2005.

Iskazom Davora Škugora, direktora poduzeæa »Luka« iz Šibenika, nastavljen je spor što ga Škugor vodi s HRT-om u kojem potražuje 100.001 kunu zbog pretrpljenih duševnih boli i straha. Tužbu protiv HRT-a, Škugor je podnio nakon što su u emisiji Latnica 1. listopada 2001. godine o njemu, kako se u tužbi navodi, iznesene laži i gdje je proglašen »ratnim zloèincem«.
    Naime, na temu »Oluja nad Krajinom« u emisiji se govorilo o zloèinima poèinjenim u Drinovcima, jednom od sedam sela Miljevaèkog platoa. Na upit urednika Denisa Latina, gost emisije novinar Drago Pilsel izjavio je: »Prema mojim informacijama zloèin nad Srbima je naredio Davor Škugor, šef »Luke« u Šibeniku«. Škugor je tri dana nakon sporne emisije HRT-u uputio demanti da su o njemu iznenesene neistine. Èinjenice, tumaèi, nije iznosio jer u to vrijeme u Drinovcima nije bio, niti je s tim imao veze. No, poslani demanti nikad nije objavljen.
    – »Latnicu« smatram jednom od najboljih emisija i uvijek je gledam. Tako je bilo i kad se govorilo o Oluji. Kada sam vidio da me optužuju da sam »ratni zloèinac« doživio sam šok. Nikad se protiv mene nije vodio nikakav kazneni postupak, a odjednom sam zloèinac. Nitko me nije ni kontaktirao prije te emisije.
    Sutradan ga je nepoznata osoba nazvala na telefon i njegovoj kæeri kazala da æe joj ubiti oca. Potom su mu susjedi okrenuli leða, a ljudi su ga s prijezirom gledali na ulici, tumaèi Škugor.
    Škugor je u to vrijeme bio pomoænik zapovjednika za logistiku 113. šibenske brigade, te tvrdi da nije imao nikakve ovlasti u vrijeme »Oluje«. Buduæi da se na raspravu kao svjedok nije odazvao Drago Pilsel, na sljedeæu æe biti pozvan pod prijetnjom novèane kazne.

G. ÆALETA CAR

Povratak

AKTUALNO