hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Programsko vijeæe HRT-a odbilo raspravljati o cenzuri »Latinice«

17.02.2005.

Iako je neemitiranje priloga o premijeru Ivi Sanaderu u »Latinici« podiglo veliku prašinu te je Latin prijetio i ostavkom, a priopæenjem se oglasio cijelim sluèajem »neugodno iznenaðeni« HND, Programsko vijeæe HRT-a odbilo je raspravljati o sluèaju odgaðajuæi tu temu za iduæu sjednicu.
    Osim Suzane Jašiæ, koja je i zatražila raspravu o »Latinici«, ostali vijeænici nisu pokazali poseban interes za raspravom, a zamjenik urednika informativnog programa Goran Rotim konstatirao je da je Vladimir Ronèeviæ na službenom putu, a da on »nije posebno upoznat sa sluèajem niti o njemu ima što za reæi«. Na upit iznenaðene Suzane Jašiæ èitaju li vijeænici dnevni tisak i kako to da o

Galiæ: Profesionalnost, a ne cenzura
   
    – Po prvi put u osam mjeseci urednik je, i to s punim pravom, iskoristio svoje pravo i dirnuo u prilog i odmah se podigla tolika prašina, kazao je Galiæ naglašavajuæi kako nema niti rijeèi o cenzuri ili politièkim pritiscima, nego samo o poštivanju profesionalnih standarda. Jedino što je, barem za sada, na Prisavlju ostalo od cijelog sluèaja je na vratima uredništva Latinice zalijepljen tekst iz beogradske Politike pod naslovom »Latin cenzurisan«.
sluèaju nitko ništa ne zna, odgovorio je Ante Žužul pozivom da se Vijeæe ne vodi pisanjem medija objašnjavajuæi kako se na taj naèin »bori za dignitet Vijeæa«. Osim »Latinice«, za sljedeæu sjednicu Vijeæa odgoðena je i rasprava o programskom usmjerenju HTV-a. Izvješæe o vanjskoj produkciji, na koju je HTV prošle godine potrošio 16 milijuna kuna, vraæeno je na doradu, a Vijeæe je, nakon duže rasprave, dalo pozitivno mišljenje HTV-ovom prijedlogu novog naèina praæenja saborskih sjednica.
    Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galiæ je objasnio kako HTV, pogotovo od prelaska na dva programa, nije u poziciji da snosi velike troškove prijenosa sjednica èija gledanost ne prelazi dva posto, te je iznio razmišljanja o osnivanju saborske televizije koja bi na sebe preuzela praæenje saborskih zasjedanja.

Povratak

AKTUALNO