hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Lokalni mediji ovise o mjesnim vlastima

21.02.2005.

SISAK - Sedamdeset posto lokalnih medija u vlasništvu je i financijskoj ovisnosti lokalnih vlastodržaca. U mnogim sluèajevima lokalni mediji u Hrvatskoj produžena su ruka vlasti, istaknuo je Drago Hedl, novinar "Feral Tribunea", u završnom izlaganju na seminaru koji u sklopu projekta "Uloga lokalnih medija u jaèanju lokalne demokracije i razvoju civilnog društva" provodi Agencija STINA, uz potporu Europske unije.
— Dok hrvatski medijski analitièari inaèe svoju zabrinutost uglavnom koncentriraju na nacionalne medije i opasnosti koje korporacijski kapital donosi bipolarizacijom medijskog tržišta, medijsko stanje stvari u lokalnim sredinama uglavnom je uoèljivo loše. Lokalna vlast, èesto, u smislu promocije svojih ciljeva, stavlja svoju šapu na neovisnost lokalnih medija - istaknuo je Hedl.
Kao što je to bila praksa, osobito 90—ih godina prošloga stoljeæa, na globalnoj razini, na lokalnoj razini ima mnogo primjera suptilne politièke propagande kroz razne novinarske forme — od intervjua do reportaža.
Novinari lokalnih medija iznijeli su brojne primjere koji idu u prilog Hedlovoj tezi, samo je direktorica i suvlasnica Otoènog radija Kornati Dijana Feriæ akcentirala šibensku sredinu u kojoj takva teza, prema njezinu iskustvu, ne stoji. Osim Drage Hedla, novinare koji se bave problematikom lokalne uprave i samouprave, te problemima razvoja civilnog društva u lokalnim zajednicama, a kako bi što spremnije u svojim sredinama participirali na hrvatskom putu u europske integracije, "trenirali" su i Dragutin Lesar, Zdravko Petak, Davor Gjenero, Teodor Antiæ i Nenad Klapèiæ.

Zvonimir KRSTULOVIÆ

Povratak

AKTUALNO