hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Èasopis »Republika« o moæi javne televizije

24.02.2005.

Televizija je tema najnovijega sijeèanjskog broja »Republike«, mjeseènika za književnost, umjetnost i društvo, koji izdaju Društvo hrvatskih književnika i Školska knjiga.
    Ante Žužul, èlan Programskoga vijeæa HRT-a, u tekstu naslovljenom »HRT u kružnici apsurda« tvrdi kako Hrvatska televizija »nije ni javna, ni nacionalna«. Želi li tko postati gospodar javnosti, kako napominje, potrebno je da uðe u hijerarhiju HRT-a jer æe tako »postati vlasnik prava i na vijest, i na cenzuru«. Akademik Vladimir Paar vidi najveæi programski problem javne Hrvatske televizije u pretjeranoj orijentaciji na crnu kroniku, senzacionalizam, komercijalizaciju, besperspektivnost i negativnosti.
    Književnik Miro Gavran smatra da je za našu sveukupnu kulturu bitno postojanje jedne kvalitetne javne televizije, kojoj æe prvi kriterij biti kvaliteta – njegovanje hrvatske rijeèi, hrvatske kulture, podizanje obrazovne razine stanovništva... Gavran izražava nadu kako još kod nas postoji intelektualna i kulturna elita koja je u stanju upozoriti na neželjene procese »srozavanja razine HTV-a«. U »Republici« (1/2005.), koja izlazi 61. godište, tekstove o televiziji objavljuju i Roman Karloviæ »Televizija vs. Internet« te Goran Tribuson »Kako izbjeæi štetu...?« (Hina)

Povratak

AKTUALNO