hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

»Grincajg«: Umrežene regionalne ekološke udruge

27.02.2005.

OSIJEK - U Osijeku je danas osnovana elektronièka mreža ekoloških udruga Hrvatske, Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, èija je svrha povezati udruge i novinare koji prate okoliš radi što djelotvornijeg i bržeg djelovanja te razmjena informacija.

Elektronièko umrežavanje dio je projekta talijanskog Ministarstva zaštite okoliša i prostora, koje i financira projekt kroz Regionalni centar zaštite okoliša za Srednju i Istoènu Europu (REC) sa sjedištem u Budimpešti i na poticaj Osjeèkih zelenih, domaæina dvodnevnog skupa 13 ekoloških udruga. Autori elektronièke mreže su Vjenceslav Svoboda, Davor Budimèiæ i Kruno Kartus iz Osjeèkih zelenih, a mreža se zove "Grincajg".

Èlan Eko-foruma iz Beograda Mihajlo Marièiæ istaknuo je da ta ekološka udruga godinama suraðuje s Osjeèkim zelenim, a odnedavno i Press-centrom za okoliš Hrvatske, dodajuæi kako su teme vezane uz okoliš uglavnom identiène "jer ugroza prirode ne poznaje granice".

Željka Medven iz Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istoènu Europu, Ureda u Hrvatskoj, istaknula je da suvremeni svijet danas više nego ikada treba kvalitetne ekološke udruge i novinare jer okoliš nije samo globalno ugrožen, nego i na lokalnoj razini, a "bez elektronièkog komuniciranja nema buduænosti".
H/av

Povratak

AKTUALNO