hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kuèmu èekaju lisice

03.03.2005.

Bivšem predsjedniku Ukrajine Leonidu Kuèmi prijeti zatvor. Juèer su u Kijevu kolale prièe o tome da æe uskoro biti podignuta optužnica protiv Leonida Kuème i bivšeg ministra policije Jurija Kravèenka kao naruèitelja ubojstva novinara Georgija Gongadzea. Poslije prekjuèerašnjeg uhiæenja dvojice pukovnika ukrajinske tajne policije za koje se sumnja da su organizirali likvidaciju novinara Gongadzea u rujnu 2000. godine, novi predsjednik Ukrajine Viktor Jušèenko je izjavio da je brutalno ubojstvo bilo poèinjeno pod pokroviteljstvom bivših vlasti.
    Leonid Kuèma se trenutno nalazi u Èeškoj, u Karlovim Varima na odmoru i ne želi dati bilo kakve izjave.
    Oporba je odavno optuživala Leonida Kuèmu da je umiješan u ubojstvo Gongadzea. Sve je poèelo 28. studenog 2000. kada je lider socijalista Aleksandar Moroz u Vrhovnoj radi pustio magnetofonske vrpce koje je snimio dužnosnik službe sigurnosti Ukrajine Nikolaj Meljnièenko. On je uspio snimiti razgovor Kuème i tadašnjeg ministra policije Jurija Kravèenka. Èovjek za koga se tvrdilo da je predsjednik Kuèma, tražio je od ministra policije da ga oslobodi od »Gruzina Gongadzea koji piše svašta i stavlja na Internet«. Nakon nekoliko dana ministar je ponovo došao Kuèmi obavijestiti ga da je zadatak obavljen. Nakon što je snimio razgovore u Kuèminom kabinetu Meljnièenko je emigrirao i kasnije dobio amerièko državljanstvo.
    Napravljene su dvije ekspertize magnetofonskih zapisa u SAD-u i Europi koje su dokazale da su snimljeni glasovi predsjednika Ukrajine i minis

Predsjednik kontrolirao istragu
   
    Poslije nestanka novinara Gongadzea, predsjednik Kuèma uzeo je pod svoju kontrolu policijsku istragu. Ni poslije èetiri godine istragom nije raspetljano to okrutno ubojstvo. Inaèe Gongadze je roðen 1969. u Tbilisiju, a Filološki fakultet je završio u Lavovu, u zapadnoj Ukrajini. U travnju 2000. poèeo je ureðivati internet izdanje »Ukrajinske pravde«.
   
    Ukrajina se povlaèi iz Iraka
   
    Ukrajinski predsjednik Viktor Jušèenko je odredio raspored povlaèenja 1.650 ukrajinskih vojnika iz Iraka, s poèetkom u ožujku. On je rekao da æe ukrajinski kontingent – šesti po brojnosti u koaliciji koju predvodi SAD – napustiti Irak u tri faze u razdoblju od ožujka do listopada. Jušèenko je napomenuo da æe prva grupa od 150 vojnika otiæi iz Iraka oko 15. ožujka, te da æe uslijediti odlazak 590 vojnika i preostalih vojnika do 15. listopada. (BBC)
tra policije. Meðutim, Kuèma i njegovo najbliže okruženje uporno su tvrdili kako se radi o montaži.
    Sada ukrajinska policija u blizini Kijeva, u rukavcima Dnjepra, traži odrubljenu glavu novinara Gongadzea. Prekjuèer popodne su neki požurili i priopæili da je glava pronaðena, ali je to kasnije demantirano. No, naðene su osobne stvari Georgija Gongadzea, a meðu njima i ruèna torba. Inaèe, tijelo nesretnog novinara bilo je pronaðeno u jednoj šumi u blizini Kijeva u jesen 2000. Zaèuðujuæe je da su se mnogobrojni eksperti u Ukrajini razilazili u mišljenju oko toga je li to tijelo Gongadzea ili ne.
    Juèer je državni tužitelj Svjatoslav Piskun negirao da je uhiæen i general Nikolaj Astion, bivši naèelnik Uprave za borbu s organiziranim kriminalom Kijeva. On je još na slobodi, ali se lako može dogoditi da ga uhite, ako i o njegovoj ulozi propjevaju dvojica pukovnika za koje se tvrdi da su likvidirali Gongadzea. Imena tih pukovnika se za sada ne navode. Ukrajinski list »Sevodnja« juèer je pisao da policajci nisu namjeravali ubiti novinara Gongadzea, veæ im je cilj bio jako ga uplašiti. Meðutim, kad su ga ubili pucnjem u glavu iz službenog revolvera, odluèili su mu odrezati glavu i tako uništiti sve tragove zvjerstva.

Povratak

AKTUALNO