hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ostojiæ: Opovrgnuo sam monstruozne optužbe

03.03.2005.

Peteroèlani tim saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te Vijeæa za civilni nadzor sigurnosnih službi u Saboru je u srijedu ispitao bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojiæa te još èetvero novinara koji su se žalili da ih je POA u vremenu dok joj je na èelu bio Franjo Turek nadzirala pod sumnjom da rade protiv Hrvatske objavljujuæi neistine o boravku Ante Gotovine te da su produžena ruka britanske špijunske službe u Hrvatskoj.
Pred saborskim istražiteljima najviše se zadržao bivši ravnatelj policije Ranko Ostojiæ, koji je dva i pol sata odgovarao na njihova pitanja, a za ovu prigodu ministar unutarnjih poslova oslobodio ga je èuvanja službene tajne.
"Ranko"Mislim da sam iznio dovoljno informacija koje opovrgavaju monstruozne optužbe Franje Tureka", izjavio je nakon razgovora Ostojiæ naglasivši kako mu je važnije od bilo kakve tužbe da se prekine ovakva praksa jer, upozorava on, ako su tajne službe to mogle uèiniti tako visokom policijskom dužnosniku kao što je bio on, što li su tek u stanju èiniti obiènim graðanima. Ostojiæ je opovrgnuo novinske spekulacije prema kojima je trebao postati Sanaderov savjetnik za haaška pitanja te napomenuo da je još uvijek bez posla.
Zasebna ispitivanja Ivice Ðikiæa iz Feral Tribunea, Marija Kavaina i Ivanke Tome iz Jutarnjeg lista te Željka Peratoviæa iz Vjesnika potrajala su tri sata, nakon èega su kolegama novinarima izjavili da su saborski istražitelji bili vrlo korektni te da su stekli dojam da žele utvrditi istinu. Nešto sumnjièavija od ostalih novinara bila je Ivanka Toma koja je izjavila da je zajednièku predstavku nadopunila jer iz nekih javnih istupa saborskih istražitelja proizlazi da su njihov sluèaj iskoristili za rješavanje nekih politièkih problema.
"Mene ne zanima ni njihov odnos s Vladom ni s Haagom, samo me zanima je li se POA i zašto bavila mnome", naglasila je Toma, rekavši da još ne zna hoæe li podiæi tužbu protiv onih koji su je stavili na popis urotnika protiv Hrvatske.
Nakon davanja iskaza, novinar Feral Tribunea Ivica Ðikiæ kazao je kako je siguran da æe saborski istražitelji utvrditi ne samo je li POA prekršila zakon nego i jesu li novinari osumnjièeni da su radili protiv Hrvatske oklevetani, èime im je povrijeðena èast.
"Mario"Ako se utvrdi da sam oklevetan, nemam namjeru zbog toga nikoga tužiti, nego æu se zadovoljiti javnom isprikom državnih tijela", izjavio je Ðikiæ, pojasnivši da su ga èlanovi radne skupine ispitivali i o tome što misli o objavljivanju dokumenata s oznakom državne tajne, kao i o tome je li ih objavljivao. Tijekom ispitivanja, tvrdi Ðikiæ, porekao je da je objavljivao dokumente koje mu je dao Gordan Maliæ, navodno tražeæi od njega da ih objavi u Feralu jer ih on ne može plasirati u Globusu.
Mario Kavain je uvjeren da ga je Turek iz èiste osvete stavio na popis tobožnjih urotnika protiv Hrvatske. Kazao je kako nije pisao o tome krije li se general Ante Gotovina u Hrvatskoj, ali da je kritièki pisao o radu POA-e i o tome da ona nije u stanju uhititi Gotovinu. Istražiteljima je rekao i da nikad nije tuðe tekstove objavljivao pod svojim imenom te da nitko od njega to nije ni tražio. Za razliku od Ðikiæa, Kavain je najavio tužbu za klevetu protiv ljudi iz POA-e, baš kao i Željko Peratoviæ.
"Istražiteljima sam rekao da su mi nakon mojih tekstova o Gotovini stizale prijetnje iz krugova bliskih Željku Bagiæu i Tureku te Petraèu i Gotovini. Informacije s vrlo ozbiljnim indicijama da se Gotovina krije u Hrvatskoj dobivao sam od pojedinaca iz policije i HV-a, a nikad nisam kontaktirao sa strancima", rekao je Peratoviæ koji smatra kako nije tek koleteralna žrtva praæenja drugih osoba, nego je uvjeren da ga je osobno POA uhodila. "Uvjeren sam da su prisluškivali i moj telefon u Vjesniku", zakljuèio je Peratoviæ. Oèekuje se da æe saborski istražitelji najkasnije iduæi tjedan objaviti javnosti do kojih su spoznaja došli.

Povratak

AKTUALNO