hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sgrena: Ja sam bila cilj, Ameri ne žele pregovore za oslobaðanje talaca

07.03.2005.

RIM - Novinarka lista Manifesto, Giuliana Sgrena ne iskljuèuje da je upravo ona bila ciljem napada amerièkih vojnika koji su u petak uveèer pucali po talijanskom automobilu u kojem se nalazila tek osloboðena talijanska novinarka s trojicom talijanskih agenata od kojih je jedan poginuo.
Sgrena je tu sumnju iznijela u juèerašnjem razgovoru za televiziju Skytg24. Inaèe u nedjeljnom listu Manifesto Sgrena piše kako je bila oteta u Bagdadu, da je bila uvijek zatoèena na istome mjestu, te da ju je èuvalo pet do šest osoba, od kojih i jedna žena.
"Svima je poznato da Amerikanci ne žele pregovore za oslobaðanje talaca. Zbog toga ne vidim razlog zbog kojeg ne bih ja bila ciljem napada amerièkih vojnika", rekla je Sgrena i dodala kako po njezinoj ocjeni nije bilo opravdanja za pucnjavu Amerikanaca. "Naš automobil je išao sporo i ono nije bilo zaustavno mjesto", rekla je Sgrena.
Talijanski listovi prenose izjavu jednog iraèkog zastupnika, kršæanina Yonadama Kana, da je Italija platila oko milijun dolara za oslobaðanja novinarke Sgrene.
Cijela Italija inaèe odaje danas poèast svome junaku, agentu talijanske tajne službe Nicoli Calipariju koji je poginuo u Bagdadu, štiteæi svojim tijelom novinarku Giulianu Sgrena od amerièkih metaka.
"PredsjednikPosmrtni ostaci agenta kojega æe posmrtno odlikovati predsjednik republike Carlo Azeglio Ciampi, stigli su u Rim u noæi izmeðu subote i nedjelje, odnosno toèno minutu poslije ponoæi. Na zrakoplovnoj luci u Ciampinu bili su svi talijanski institucionalni dužnosnici od šefa države, premijera, predsjednika parlamentarnih domova, do ministra i obiènih graðana.
"Kao i svi Talijani sada oèekujemo da se ovaj bolni i tragièni dogaðaj rasvijetli", rekao je Ciampi, tražeæi od Sjedinjenih Amerièkih Država razotkrivanje odgovornih za otvaranje vatre po talijanskom automobilu.
U ponedjeljak æe se održati pogreb agenta Caliparija. (H)

   

Povratak

AKTUALNO