hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

ITALIJA SE OPROSTILA OD SVOJEG JUNAKA

08.03.2005.

RIM - Italija se juèer oprostila od svog heroja, policajca Nicole Caliparija, koji poginuo štiteæi netom osloboðenu novinarku Giulianu Sgrenu. Državni pogreb, koji je održan u ponedjeljak u Rimu, u bazilici svete Marije od Anðela, bio je prilika za iskazivanje poštovanja hrabrom èovjeku. Crkva je bila prepuna ljudi, a "Pogibijau prvom redu je bila Caliparijeva supruga Rosa, s djecom Filippom (13) i Silviom (19), a uz njih su bili i najviši državni dužnosnici, predsjednici Republike, parlamenta i zastupnièkog doma, te premijer. A nevjerojatno je mnogo obiènih graðana došlo odati poèast talijanskom junaku Nicoli Calipariju.
"Njegova požrtvovnost je na samome vrhu i neka njegova žrtva ne bude izgubljena", rekao je tijekom homilije vojni ordinarij msgr. Angelo Bagnasco.
"Njegovo junaštvo nije bila gesta, veæ naèin života", rekao je Bagnasco. Podtajnik predsjedništva vlade Gianni Letta na zakljuèenju ceremonije rekao je kako je ovo "trenutak za odavanje poèasti, svi zajedno, bez polemika, junaèkom èinu Nicole Caliparija. Bio je pravi policajac, odgovoran i oprezan, koji nije tražio reflektore slave, veæ je obavljao svoj posao". Na pogrebu je bio i amerièki veleposlanik u Rimu Mel Sembler.
Nicoli Calipariju poèast su došli odati i glavni urednik lista Manifesto Gabriele Polo, te suprug Giuliane Sgrene Pier Scolari. Novinarka Manifesta, koju je oslobodio Nicola Calipari, nije sudjelovala ceremoniji ispraæaja jer se u vojnoj bolnici Celio, u Rimu, oporavlja od ranjavanja.
U crkvi su bili i Maurizio Agliana i Salvatore Cupertino, dvojica od èetvrice talijanskih tjelesnih èuvara koji su bili zarobljeni u Iraku.
Nicola Calipari je umro kao junak i ne mogu zaboraviti da je sudjelovao i u našem oslobaðanju, rekao je Agliana. Bez obzira na amerièke izjave i odluènost talijanske vlade u traženju objašnjenja od SAD-a, talijanske oporbene politièke snage traže što hitnije odgovore o cijelom dogaðaju.
Talijanska vlada æe neka pojašnjenja dati 8. ožujka kada æe ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini govoriti u zastupnièkom domu, a u srijedu 9. ožujka æe premijer Silvio Berlusconi govoriti u parlamentu.
Stranke lijevog centra, koje su oduvijek bile protiv rata u Iraku, vjerojatno æe tražiti povlaèenje talijanskih snaga iz te zemlje.

Silvije TOMAŠEVIÆ

BIJELA KUÆA TRAŽI HITNU ISTRAGU

Ranjavanje novinarke Sgrene
"strašna nesreæa"

WASHINGTON - Talijanska novinarka Giuliana Sgrena, koju su u petak ranili amerièki vojnici nakon oslobaðanja iz zatoèeništva u Iraku, žrtva je "strašne nesreæe" o kojoj æe se provesti "temeljita istraga", kazao je dužnosnik Bijele kuæe. "Rijeè je o strašnoj nesreæi, zbog koje je predsjednik Bush osobno nazvao premijera Silvija Berlusconija kako bi mu izrazio suæut i obeæao da æe se provesti potpuna istraga radi utvrðivanja èinjenica", rekao je za CNN predstojnik ureda Bijele kuæe za odnose s javnošæu Dan Bartlett. "U borbenoj zoni, napose na toj cesti koja vodi prema zraènoj luci, gdje su se dogodili mnogi napadi automobilom bombom, odluke treba donositi u desetini sekunde i jako je važno poznavati èinjenice prije nego se donese sud", dodao je. Bartlett je rekao da i "sam predsjednik Bush želi imati potpuno izvješæe" o okolnostima dogaðaja i "nedvojbeno želi podijeliti informacije" s talijanskim premijerom.
U nedjelju je talijanska novinarka dala naslutiti da je ona osobno mogla biti meta napada amerièkih vojnika jer su se Sjedinjene Države protivile pregovaranju s otmièarima i dovela u sumnju izjave amerièke vojske prema kojima je na automobil pucano jer je prebrzo vozio i nije se zaustavio na upozorenje.
Bijela kuæa odbacila je te optužbe. "Apsurdno je govoriti da su naši vojnici namjerno gaðali nedužne civile. To je apsurdno", rekao je glasnogovornik Bijele kuæe Scott McClellan.

Povratak

AKTUALNO