hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ladišiæ suspendiran na mjesec dana

09.03.2005.

Zbog emisije "Otvoreno", èija je tema bila održavanje lokalnih izbora i koja je emitirana prošlog èetvrtka, njenog urednika i voditelja Tihomira Ladišiæa šef HTV-ova Informativnog programa Vladimir Ronèeviæ suspendirao je na mjesec dana. Usto, glavnom ravnatelju Mirku Galiæu uputio je zahtjev i za jednokratnim 30-postotnim smanjenjem Ladišiæeve plaæe.

Razlog takvim postupcima leži u najprije pozvanom, a onda opozvanom gostu emisije - rijeèkom gradonaèelniku Vojku Obersnelu. Naime, Ladišiæ je toga dana prvotno pozvao Obersnela u emisiju da bi ga potom, prema vlastitim rijeèima, u 15 sati zamolio da ipak ne dolazi - kako u studiju ne bi imao dva predstavnika SDP-a (jer je i zagrebaèki dogradonaèelnik Milan Bandiæ potvrdio dolazak), predloživši mu gostovanje iduæi tjedan. Prema nekim informacijama Obersnel je tada nazvao Ronèeviæa, prosvjedujuæi zbog takva postupka.

- Obersnel me nije zvao. Uèinila je to njegova glasnogovornica, pitajuæi što se to dogaða. Èuvši da je Obersnelu - koji je ujedno i predsjednik Udruge gradova Hrvatske pa time i najkompetentniji za temu o lokalnim izborima - tek u 17 sati, kada je veæ bio na putu za Zagreb otkazano, pokušao sam uvjeriti Ladišiæa da u emisiji budu i Bandiæ i Obersnel. Kako Ladišiæ nije pristajao na to, veæ se ponio neozbiljno i neprofesionalno, suspendirao sam ga i tražio smanjenje plaæe. Istodobno, istu ustegu plaæe zatražio sam i za Denisa Latina zbog nedavnih medijskih istupa u kojima je na neprimjeren naèin rušio ugled kuæe - kazao je Ronèeviæ.

Ladišiæ, pak, smatrajuæi da je postupio profesionalno inzistirajuæi na balansu politièkih gostiju u emisiji, samo je dodao: - Èestitam rijekom gradonaèelniku što je ponovno uspio dokazati da se politièkim pritiscima novinari i urednici mogu skidati s ekrana.

Povratak

AKTUALNO