hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

POA prekršila Ustav?

16.03.2005.

FaH
Ivan Jarnjak
Postoji osnovana sumnja da je Protuobavještajna agencija bezrazložno prekršila Ustavom zajamèena ljudska prava i temeljne slobode petero novinara, utvrdio je u svojim zakljuècima saborski Odbor.

ZAGREB - Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost hrvatskog Sabora na zajednièkoj je sjednici s Vijeæem za civilni nadzor sigurnosnih službi, a na prijedlog peteroèlane skupine koja je provela istragu o predstavci petero novinara, donio ukupno èetiri zakljuèka.

O donesenim zakljuècima novinare je nakon sjednice zatvorene za javnost izvijestio predsjednik Odbora Ivan Jarnjak. Odbor je, uz ostalo, zakljuèio da je Turek idejni i sadržajni tvorac dokumenta "Informacija o medijsko-obavještajnoj kampanji s ciljem diskreditacije RH".

U dokumentu nastalom tijekom POA-ine operativne akcije bivši je ravnatelj u svojoj prezentaciji u Vladi i Uredu predsjednika Republike optužio petero novinara za sudjelovanje u akcijama kojima je ugrožena nacionalna sigurnost.

U toj je akciji, zakljuèuje takoðer Odbor, sukladno Zakonu o sigurnosnim službama i Postupovniku POA-e, evidentiran novinar tjednika "Globus" Gordan Maliæ, ali on nije bio izravan cilj prikupljanja podataka koje je ogranièilo njegova ljudska prava.

POA 2004. nije prikupljala podatke o novinarima, a od petero novinara koji su podnijeli predstavku, Maliæ je jedini kojega je POA zabilježila zbog kontakta sa sigurnosno zanimljivim osobama, stoji u zakljuècima.

Jarnjak nije mogao reæi o kojim je osobama rijeè, jer je nad tim podacima oznaka državne tajne. Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zakljuèio je i kako postoji opravdana sumnja da su novinarima bezrazložno prekršena Ustavom zajamèena ljudska prava i slobode, jer se iz podataka koje je prikupila POA ne može zakljuèiti da su (novinari) sudjelovali u akcijama koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost, kako je Turek naveo u prezentaciji.

Posljednjim zakljuèkom Odbor je odluèio èitav sluèaj proslijediti Državnom odvjetništvu, izvijestio je predsjednik Odbora Ivan Jarnjak.

Za zakljuèke su glasovali, uz dva suzdržana, svi èlanovi Odbora i Vijeæa. Suzdržani su, naime, bili jedan èlan Vijeæa te èlan Odbora iz redova SDP-a Šime Luèin, koji smatra da to jesu li novinarima kršena ljudska prava ne može istražiti Državno odvjetništvo, nego iskljuèivo Ured Vijeæa za nacionalnu sigurnost.

Iako su glasovali za zakljuèke, èlanovi Odbora Ante Markov (HSS), Pero Kovaèeviæ (HSP) i Sreæko Ferenèak (HNS) u izjavi novinarima naglasili su kako nisu u potpunosti njima zadovoljni, jer smatraju da ovakvi zakljuèci ne mogu otkloniti najveæe probleme u djelovanju POA-e, a to su, kako ocjenjuju - curenje informacija, neadekvatan civilni nadzor i utjecaj politike na sigurnosne službe.


Iskon/Hina

Povratak

AKTUALNO