hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

»Morsko prase« na papiru

24.03.2005.

Nakon pet godina postojanja na webu, »Morsko prase« ugledalo je i tiskarski stroj. Naime, krajem veljaèe izašao je prvi broj mjeseènika »Morsko prase«. S glavnim urednikom i pokretaèem web portala Damirom Milošem našli smo se u Ièiæima. Miloš nas je doèekao s prvim brojem èasopisa i materijalom za drugi broj koji æe, kao i svaki buduæi, izlaziti svakog 25. u mjesecu.
    Vjerojatno nema zaljubljenika u more koji tijekom pet godina nije svratio na prvi hrvatski »slani« portal. Od poèetne ideje osvježavanja hrvatskog web prostora, Miloš je odluèio krenuti u potpuno novi projekt. Naime, poznati pisac i jedrilièar veli da æe sadržaj tiskanog èasopisa i portala biti potpuno drukèiji.
    – Na webu se ništa ne može kontrolirati. Uostalom, portal smo i zamislili tako da na njemu mogu pisati svi koji žele, dok æemo za èasopis pažljivo birati tekstove koji neæe izlaziti u web izdanju. Dakle, portal ostaje isti u sadržajnom smislu, a za èasopis ipak moramo raditi selekciju – kaže Miloš.
    Glavni urednik prièa da se u posljednje vrijeme sve teže bore s hakerima, koji napadaju sve što stignu pa tako, zbog tko zna kojih razloga, i »Morsko prase«. Miloš je svjestan da se tu ne može mnogo toga uèiniti, a ukazala se potreba za poveæanjem posjeæenosti portala.
    – Zakljuèili smo da, kad bismo htjeli s trenutne èetiri tisuæe posjetitelja dnevno doæi na deset tisuæa, trebali bismo uložiti znatna sredstva. Prevladala je ideja da je bolje uložiti isti novac u tiskano izdanje – objašnjava Miloš odluku da »Morsko prase« izaðe u obliku èasopisa.
    Takoðer napominje da je mjeseènik namijenjen onima koji žele èitati tekstove, a ne samo letimièno pregledati sadržaj i fotografije, pa su se stoga odluèili na crno-bijeli dizajn. Zanimljiv je i odabir autora. Tako veæ u prvom broju nalazimo »morske« tekstove poznatih pisaca poput Ede Popoviæa i Miroslava Miæanoviæa. Za drugi broj èasopisa Miloš najavljuje zanimljivu temu – erotika i more, dok su u prvom èlanci bili posveæeni otoku Jabuci.

Povratak

AKTUALNO